VIDEO DIASPORA – CINEVA TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ

Românii din diaspora, un bun exemplu pentru straini

De la primele ore ale dimineții românii din diaspora au ieșit în număr mare la vot. Chiar dacă secțiile s-au deschis la orele 07:00, cozile au început să se formeze încă de la 06:00, în așa fel încât, de exemplu, în Paris cei care s-au așezat primii la coadă în momentul dechiderii secției au votat abia după două ore.

La orele 17:00 în Paris se estimează o așteptare de 5 ore pentru a putea vota, în Coslada tot 5 ore, iar la Consulatul din Madrid așteptarea este de aproximativ de 2:30. La Bruxelles, unde coada are în jur de 5000 de persoane, s-a solicitat intervenția poliției pentru a face un cordon de protecție.

În mai multe secții de vot se simte o îmbunătățire a serviciilor ca efect al măririi numărului personalului din secții cu personal MAE. Totuși, și această măsură este absolut insuficientă având în vedere numărul românilor prezentați să-și exercite dreptul de vot.

Străinii privesc cu mult respect faptul că românii din diaspora demonstrează atât de mult interes pentru a vota încât sunt dispuși să stea la cozi și câte 5 ore. Nu tot tot la fel gândesc despre autoritățile din România, ei își exprimă uimirea față de proasta organizare a alegerilor de către Guvernul Român.

„Dacă solicitările FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa, ar fi fost luate în seamă de către Biroul Electoral Central și de către Ministerul Afacerilor Externe, toate aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat. Fadere a cerut în nenumărate rânduri 1000 secții de vot și dublarea numărului personalului în secțiile deja existente. Solicităm pe această cale mărirea programului secțiilor de vot în așa fel încât toți românii aflați la coadă la ora 21:00 să poată vota.”: a declarat Daniel Tecu președinte FADERE Federația asociațiilor de români din Europa.

Presa FADERE
Federația asociațiilor de romA¢ni din Europa

Românii ies în stradă, se cere respectarea dreptului la vot, prelungirea programului in sectiile de vot din strainatate

Proteste în România pentru prelungirea orarului de votare: „Vor să voteze, lăsați-i să voteze”. „Ne punem plasturi la gură și mesajul din mână să fie „Lăsați votul să vorbească pentru noi”, se arată pe pagina de Facebook.

Proteste similare au loc si la Cluj, Timisoara, Sibiu si alte orase din tara.

16-11-2014

Comentarii

comentarii