VIDEO De 50 de ani localnicii din Vraniut merg pe același drum care arată de parcă nu a fost reparat niciodată

Deşi sunt doar 7 km de la Răcășdia la Vrăniuț, drumul până în sat este unul lung și de coșmar din cauza gropilor. Sătenii spun că drumul figurează de zeci de ani ca fiind asfaltat, el arată ca acum 50 de ani și nimeni nu a văzut vreodată vreo palmă de asfalt pe acesta.
Oamenii sunt de-a dreptul revoltați pentru că își distrug mașinile, chiar dacă unii dintre ei vin doar la sfârșit de săptămână în sat. Cu atât mai critică este situația pentru cei care fac naveta la Oravița, la locul de muncă.
”Toți tinerii de aici și-au părăsit casele, și-au părăsit familiile pentru că nu se poate circula până aici. Nu se poate așa ceva! Eu am dărâmat 4 mașini. Am o fermă de animale și nu vine să-mi ia laptele pentru că nu vrea să se bage cu mașina pe drumul ăsta”, a spus un sătean.

Tinerii sau cei care mai au un loc de muncă la oraș nu vin la casele părintești îngroziți fiind de drumul de coșmar. Când plouă situația este de-a dreptul de nedescris, oameni și mașini împotmolindu-se în noroaie.
În Vrăniuț, drumul ține departe firmele de curierat, medicii de familie, asistenții medicali și chiar tinerii, iar dacă e nevoie de ambulanță pentru un bolnav în stare critică, până iese ambulanța de pe drumul groazei omul moare, spun localnicii.
”Suntem izolați de toate satele din jurul nostru. Nu este drum nici spre Iertof, nici spre Berliște, nici spre Rusova, nici spre Nicolinț, suntem chiar izolați aici!”, a spus un alt localnic.

Primarul Mirco Lechici le spune oamenilor că el nu poate face nimic pentru drum deoarece este județean și aici cei din Consiliul Județean trebuie să intervină. Toată lumea le promite de ani de zile și nimeni nu i-a aminte la nevoile acestor oameni uitați de soartă și de cei din conducere. Reprezentanți din primăria de care aparțin își amintesc de Vrăniuț doar când au de încasat impozite, altfel satul e ca și inexistent pentru cei din conducere. Oamnii spun că de fapt, aceasta este un fel de pedeapsă pentru ei doarece la alegeri, actualul primar Leichici a avut foarte puține voturi din Vrăniuț. Ba mai mult, din 12 consilieri câți numără Consiliul Local, Vrăniuțul este reprezentat doar de o persoană. Un conslier local și acela prieten cu primarul și din același partid.

Trenurile nu mai circulă prin gara Vrăniuț și nici măcar un microbuz pentru transport public nu există. Cei care fac naveta spun că după un an sunt nevoiți să își schimbe mașinile pentru că e mai ieftin să cumpere una decât să o repare la cât de multe stricăciuni se produc pe un astfel de drum.


Când au fost în audiență la cei din conducerea Primăriei Răcășdia pentru a afla de ce sunt atât de văduviți, oamenilor li s-a spus să folosească drumul agricol, și acela tot unul neasfaltat.
”A fost invitat domnul primar să vină aici în sat, dar a refuzat să vină să vorbească, să spună și dânsul dacă nu aparține de comună să facă drumul, că aste ne doare cel mai tare, drumul, cel puțin trebuia să vină să se disculpe: „nu-i de competența mea, e de la județ”, era frumos să vină și să fie și el lângă noi pentru că e primarul nostru până la urmă și noi aparținem de comună Răcășdia. Mi se pare normal să fi venit”, a mai spus o localnică nemulțumită.

Până când vor afla un răspuns sau cineva se va încumeta să le rezolve problema drumului, oamenii sunt deciși să meargă în audiență şi să protesteze în fața la Consiliul Județean și Prefectură.

Comentarii

comentarii