VIDEO De data asta este ,,groasa” rău – traficul pe DN57 Moldova Nouă – Orașova – blocat total

La această dată, Clisura Dunării este blocată total. Mai exact, traficul auto între Moldova Nouă și Orșova, este blocat în apropierea de Cozla, la limita dintre județele Caraș Severin și Mehedinți. Nenorocirea s-a petrecut în seara zilei de sâmbătă 16 ianuarie, când tone de bolovani și pietriș au venit la vale de pe coasta muntelui și au acoperit ÎN ÎNTREGIME drumul Național 57. Ba mai mult, bolovanii au rupt stâlpul de susținere al rețelei de energie electrică – fapt ce a dus la o avarie ce a lăsat în beznă aproape toate pensiunile și sute de familii din Clisura Dunării – spre Orșova. Cu toate acestea, de sâmbătă și până luni dimineța, nimeni nu a mișcat un fir de nisip din locul respectiv. Și aici ne referim la drumarii care își încasează banii și din taxa de rovinietă pe care posesorii de autoturisme o plătesc la stat. Acum, cine vrea să ajungă de la Orașova sau de la Svinița la Moldova noua sau invers, nu are decât să facă un ocol de vreo 200 de km pe varianta de ocolire pe următorul traseu: DN 57 Orșova – DN 6 Iablanița – DN 57 B Oravița – DN 57 Moldova Nouă. Adică, un ocol de vreo 200 de km. Și asta pe banii lui.

Istoria acestui loc deosebit de periculos este cunoscută de autorități și mai ales, de cei de la CNADNR. de mai multă vreme. Zona este un ,,sensibilă” și acolo, de-a lungul timpului, au mai avut loc alunecari de teren sau căderi de pietre. Când spune ,,pietre,, ne referim și la bolovanii de zeci de tone care au ajuns în drum. Ultima mare încercare a avut loc, s-au s-a petrecut – ca să fin corecți – acum un an, în data de 1 aprilie 2015.

Atunci, de pe versanți a venit o cantitate imensă de piatră și bolovani, dar care – atenție – nu a blocat drumul în totalitate așa cum s-a petrecut acum. Au putut trece pe acolo inclusiv autobuzele – asta în condiția în care – oficial- drumul era închis de autorități și poliție. Dar, fiți liniștiți – s-a circulat bine – merci ,,pe drum închis” și nimeni nu a luat nici măcar un leu amendă.

Autoritățile și CNADNR-ul au tras atunci vreo 3 luni mâța de coadă până au ajuns la concluzia că trebuie dinamitat locul respectiv. Pe surse am aflat că de fapt, o bună bucată din munte este fisurată iar pericolul persistă în continuare. Din această cauză a fost folosită o mică cantitate de explozibil. Acesta a fost unul dintre motive iar al doilea, a fost cel legat de refuzul furnizorului de energie electrică de a devia traseul unor stâlpi. Mai concret, s-a lucrat cu jumătate de măsură iar rezultatul a fost pe jumătate – explozia a eșuat și o mică cantitate de rocă a fost dislocată. Aceasta a fost îndepărtată cu excavatoarele și pikamerele iar acum – s-a ajuns unde s-a ajuns.

Numai că de această dată, circulația este oprită în totalitate. Ba mai mult, bolovanii au rupt și stâlpul pe care furnizorul de energie electrică refuza să-l mute atunci. Rămâne de văzut când se vor mișca drumarii și cum și mai ales – ce soluție vor adopta. Pericolul este foarte mare în zonă – o stâncă imensă este fisurată – și cine știe când și în ce condiții o v-a lua la vale. Acum, mai multe zeci de localnici din Clisură, sunt în pericolul de ași pierde locul de muncă. Este vorba de angajații fabricii de cabluri de la Moldova Nouă.


Multumiri speciale domnului Petru Petrariu.

Comentarii

comentarii