VIDEO Deci ? Ne-am născut în România și suntem cei mai originali, nu ?

Știți că se spune că nu sunt posibile călătoriile în timp. Cel puțin deocamdată. Ei bine, cine afirmă asta n-a fost în România. Pentru că, altfel, ar fi constatat cum, brusc, în funcție de locurile pe care le vizitează, poate trece în aceeași zi de la evul mediu la secolul 21 și vicervesa. Și, desigur, poate ateriza în oricare perioadă dintre acestea. Ba chiar, ținând cont că și romanii aveau toalete mai moderne decât unele din privatele de la periferia capitalei, am putea spune că un vis poate deveni realitate pentru pasionații de science-fiction.

[youtube id=”U14RB9igS-Y”]

Dar cele mai fascinante trebuie să li se pară combinațiile. Adică acea îngemănare dintre tehnologia de ultimă oră și practicile medievale. Acel melanj fascinant între știință și religie. Ca, de exemplu, sfințirea unei pârtii de ski de către un sobor de preoți cocoțat într-un telescaun. Lucru imposibil de făcut acum 200 de ani. Și, pentru unii, imposibil de înțeles în actualul mileniu. Deci, cu atât mai fascinant!

Eu, însă, ca neofit, am câteva mari dileme spirituale. Telescaunul fusese sfințit anterior? Nu cu mult timp în urmă, orice mașinărie era considerată o lucrare a diavolului. Nu riscă, altfel, să intre în conflict natura sa păcătoasă cu pioșenia pârtiei? Nu s-ar putea ca oamenii să cadă la mijloc în acest conflict nevăzut între sacru și profan? Și, de exemplu, dacă un călător cade din telescaun, moare sau nu când ajunge pe pârtia sfințită de dedesubt? Și, dacă-i calcă zăpada vreun schior păcătos sau, pur și simplu, ateu, pârtia îl va pedepsi, aruncându-l cu capul într-un brad?

Da, da, știu, veți spune că frământările mele n-au legătură cu credința și cu dzeu. Ei bine, nici aceste ritualuri primitive n-au!

Publicistul Radu Herjeu
Citeste mai multe pe http://raduherjeu.ro/numai-in-romania-10/?_mrMailingList=35&_mrSubscriber=2105&utm_source=mailing35&utm_medium=email&utm_campaign=UA-30686959-1

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO Deci ? Ne-am născut în România și suntem cei mai originali, nu ?

Comments are closed.