VIDEO Deshumare cu iz de telenovelă la Verendin, Cocoșilă – partizan – mare crai, a fost reabilitat

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a organizat, astăzi, o nouă acţiune de deshumare a unei victime a regimului comunist, respectiv, a lui Petru Jurchescu, ucis în iarna anului 1949, la Verendin, judeţul Caraş-Severin.
Demersurile pentru deshumarea osemintelor lui Petru Jurchescu au fost iniţiate în septembrie 2013, de către Maria Curescu, fiica acestuia. Femeia a contactat echipa de arheologi a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în timp ce aceasta deshuma un alt partizan din Verendin, dar nu a mai prins ziua de astăzi când, în sfârşit, luptătorul anticomunist a fost reabilitat.

[youtube id=”GNb9OvYkgjI”]

Osemintele au fost examinate de un medic legist şi apoi au fost re înhumate creştineşte. Cazul a fost preluat de Parchetul Militar.

Conform declarațiilor oficiale, Petru Jurchescu a fost rănit grav prin împuşcare în ziua de 18 ianuarie 1949 şi a murit două zile mai târziu, în 20 ianuarie. Crima a fost înfăptuită de către un activist de partid, care era într-o relație cu Securitatea. Totul s-a petrecut în urma unei acțiuni organizată de partizanii care făceau parte din cea mai importantă organizaţie, a colonelului Ion Uţa. În Verendin, încă mai sunt în viaţa oameni care îşi amintesc acele vremuri.

Numai că, părere acestora este împărțită: în timp ce uni spun că Petru Jurchescu era partizan, alții – și ne referim aici la rude apropiate, spun că de fapt, Petru Jurchescu zis Cocoșilă, era un aspirant de 22 de ani care dorea să intre în tabăra partizanilor. Se pare că pentru aceasta, el trebuia să treacă un test dur: uciderea unei persoane pentru a se pune în afara legii. Persoana pe care trebuia să o ucidă era tocami cel care l-a ucis pe el: Gheorghe Trebuian, zis Adam, un alt activist local de partid despre care se ştia că este reprezentantul Securităţii în comună.

Cert este că acesta l-a împușcat pe Cocoșilă în cap și conform declarațiilor rudelor lui Cocoșilă, securistul și-a împușcat și nevastă care ar fi avut o legătură extraconjugală cu aspirantul la grupul de partizani. Oamenii spun că Petru Jurchescu purta porecla de Cocoșilă, tocmai datorită faptului că era un Casanova local.

Aceasta a fost cea de-a treia acţiune de deshumare derulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în Caraş-Severin.

Comentarii

comentarii