După 180 de ani, copiii din Valea Timocului au început să înveţe româneşte

timocRomânii din Vala Timocului vor învăţa, din luna aprilie, româneşte. În prima fază va fi vorba despre un program pilot care se va derula pentru două luni, urmând ca, din septembrie, să înceapă introducerea limbii române în regim facultativ. Până în acest moment s-au înscris 1617 copii.

„Din data de 05.04.2013 copiii din Zaicar, Bor și Negotin au început să învețe limba română, după 180 de ani de când aceasta nu s-a vorbit în şcolile din Estul Serbiei. Această zi este istorică pentru cei din Valea Timocului. Este vorba de programul pilot care se va derula între lunile aprilie – iunie, acest program este susţinut de către Consiliul Național al Minorității Române și Ministerul Educaţiei din Serbia.

Urmează ca din septembrie să înceapă introducerea limbii române și învățarea acestei limbi facultativ la şcolile din Kladovo, Boljevac, Majdanpek, unde s-au înscris 1617 de copii și liceeni din Valea Timocului după datele Direcției Şcolare din Zaicar.
Acesta este rezultatul tuturor asociaților românești din Valea Timocului care au purtat o adevarată luptă în ultimii ani pentru obținerea dreptului la învăţămănt în limba maternă, să ne amintim de primele semnături din 2004, 2006; 2009 unde s-a obținut și aprobarea Ministrului Educației din Serbia și 2012 unde împreună cu Domnul Viorel Dolha am încurajat pe frații noștri și reprezentanții asociaților să nu piardă speranța și să adune semnăturile. Şi în acest moment cei de la Aociaţia „Părinţi” strâng semnături de la părinţii care vor ca micuţii lor să înveţe româna la şcoală. Sperăm ca acest număr de 1617 se va ridica la două mii în întrega Serbia de Est, împreună cu semnăturile din Valea Moravei. Faptul că s-a prelungit programul în limba română la televiziunea regională din Bor este încurajator pentru noi. Aceste lucruri ne arată că Serbia a trecut de criza minoritară care a lovit-o în ultimii ani și ușor se apropie de aderarea sa în Uniunea Europeană și de spiritul European pe care noi îl susținem. Sunt absolut convins că Serbia are competența și experiența ca să rezolve și al treilea drept fundamental, al unei minoritați care se referă la slujba în limba maternă, ca Sfântul nostru Parintele Boian Aleksandrovic cu preoții săi să țină slujba liniştit şi Protopopiatul să fie recunoscut. Depinde de instituțiile ţării mamă, să se implice în continuare prin comisii de prietenie între România și Serbia si pentru depăşirea acestor probleme dintre două ţări care au foarte bune relațiile bilaterale. De asemenea, noi vom monitoriza ceea ce se întâmplă în Estul Serbiei și vom informa instituțiile despre tot cea ce se întâmplă”,se arată într-un comunicat de presă al Asociatiei Studenţilor Timoceni, Aleksandar Najdanovic.
sursa:europa-express.ro

Comentarii

comentarii