VIDEO Elevii caraseni, se întorc să învețe acasă

Tot mai mulţi copii care au învăţat până acum în străinătate se întorc acasă. Anul acesta, numărul cererilor de echivalare a studiilor s-a dublat fata de 2013. Motivul invocat de părinţi la întoarcere, este situaţia economică din ţările respective. Este tot mai greu să găseşti un loc de munca stabil, aşa că mulţi dintre ei aleg să se întoarcă în ţară.
Numărul elevilor care se întorc din străinătate este în creștere, conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar. Anul acesta numărul cererilor de echivalare a studiilor efectuate în străinătate și înscriere la o școală din județ s-a dublat față de anul trecut. Potrivit ISJ, de la începutul anului până acum 68 de elevi s-au întors acasă și au cerut echivalarea studiilor. Cei mai mulți vin din Italia – 36. Urmează Spania cu 20, 3 s-au întors din Austria, 2 din Portugalia și câte un elev din Ungaria, Cehia, Anglia, Canada, Belgia și Germania. Pentru echivalarea studiilor și înscrierea elevului la o școală din județ, părinții trebuie să se adreseze școlii respective. Aici au la dispoziție toate informațiile necesare. Dosarele se trimit la Inspectoratul Școlar, care le trimite mai departe la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Studiilor, din cadrul Ministerului Educației.
Până la primirea adresei de echivalare, care poate dura cel mult 30 de zile, elevul este trecut în catalog ca audient, și poate frecventa cursurile unității școlare la care dorește să se înscrie. În anul școlar precedent până în luna octombrie s-au primit 35 de cereri de echivalare a studiilor.

[youtube id=”toH4U9BMZlU”]

Comentarii

comentarii