VIDEO Etnicii germani si maghiari din Resita s-au distrat la petrecerea de Fășang

Făşang la Reşita. Ultima zi de petrecere pentru catolici. etnicii germani şi maghiari au petrecut în acelaşi loc, dar nu împreună. Etnia germană din Banat, îşi păstrează tradiţiile de sute de ani.
Tradiţionalele manifestări de Făşang, organizate în fiecare an de comunităţile germanilor din Banat, au început cu „Sărbătoarea tăiţeilor”. Prima manifestare a fost dedicată tinerilor, şi a avut loc la sediul Forumului Democratic German din strada Oituzului, nr. 6. Balurile şi spectacolele vor continua în mai multe localităţi din Caraş-Severin până în data de 28 februarie, când se va intra în Postul Mare. Aseară, la un local din Reșița, a avut loc balul mascat de Fașang al etnicilor germani din Reșița. În același local, dar într-o sală separată, etnicii maghiari au petrecut și ei lăsata secului – Fășangul.

Serbările de Făşang ale bănăţenilor creştini de rit apusean sunt corespondentul celebrelor Festivaluri din America de Sud sau de la Veneția , dintre care cel mai cunoscut este Carnavalul de la Rio.
De miercuri, credincioşii catolici vor intrat în Postul mare, sau al Paştelui, cum i se mai spune. Acest eveniment este precedat în Banatul Montan de o serie de petreceri ce au ca menire pregătirea pentru perioadă lungă de post. Ultimele trei zile de dinainte postului sunt considerate în Banat zile de distracţie în care ori şi ce este permis. Şi fiindcă se fac multe glume şi trăsnăi în această perioadă, pentru că autorul să nu fie recunoscut, majoritatea locuitorilor se maschează, fiecare cu ce găseşte la îndemână.

Evenimentul este de mare însemnătate şi la el participă toţi membrii comunităţii. Astă noapte a fost mare distracţie la Reşita. Tinerii şi nu numai, s-au costumat care mai de care, au defilat și au primit și premii. După parada măștilor, a urmat petrecerea până în zori. Petrecerea este foarte simplă și ieftină, oamenii aduc de acasă mâncarea, prăjiturile și băutura, se pune totul la un loc și petrecerea poate să înceapă.

Odată cu această ultimă acţiune, catolicii intră de de miercuri în Postul mare – zi marcată în calendar ca fiind Miercurea cenuşii. De atunci şi până la Paşti, încetează ori şi ce petrecere colectivă. De fapt, purtatul măștilor și dânsul, are ca semnificaţie alungarea spiritelor rele din comunitate, îngroparea iernii şi deschiderea porţilor spre primăvară cu căldura rezultată din arderea păpuşii plină de păcatele oamenilor.

Comentarii

comentarii