VIDEO Fără blocuri roz, verzi sau mov la Reșița

Este cunoscut faptul că odată cu ,,moda anvelopării” în polistiren a blocurilor de locuințe, în Reșița au apărut blocuri de locuințe în culori ,,de care te doare mintea” cum ar spune bănățeanul sadea. Și asta fiindcă executanții lucrărilor – de multe ori firme de apartament sau cu muncitori la negru – nu au respectat culoarea inițială a imobilului, mai exact, au ignorat cu bună știință legea. La o verificare ,,la sânge” – poate că mai bine de 25% din lucrări, au fost făcute la ,,negru” la mica înțelegere. Asta înseamnă că nici măcar nu a fost solicitat avizul de culoare sau nici măcar nu s-au obținut autorizațiile necesare unor asemenea lucrări.

[youtube id=”Sp8gFaZNdh0″]

Și dacă o să vă mirați vreo dată cum de s-a ajuns ca un bloc să fie zugrăvit în roz sau mov – întrebare pe care ne-am pus-o si noi- aflați că răspunsul este legat de preț. Au fost cazuri – și nu puține- în care magazinele au scăpat efectiv de unele culori și nunațe de vopsele care altfel nu s-ar fi vândut nicio dată. De pildă, o cutie de vopsea roz de fațadă, s-a vândut cu aproximativ 30% mai ieftin decât aceeași vopsea, dar de culoare albă sau crem.

Conform legislației, culorile de finisaj trebuie să respecte desenele şi nuanţele iniţiale, iar dacă se fac lucrări pe ansambluri grupate, culorile se vor stabili prin studii pe desfăşurări. În zona centrală a orașului, culorile admise sunt albastru închis, gri metalizat, ocru şi maro roşcat, precum şi galben pal şi portocaliu. La acestea se adaugă combinaţia de cărămidă ornamentală cu alb sau crem deschis.

O echipă formată din inspectori din cadrul Direcţiei Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi poliţişti locali, au efectuat verificări la faţadele clădirilor din zona Lunca Pomostului, conform HCL nr. 69/2014 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru buna gospodărire a Municipiului Reşiţa.
Au fost constatate intervenţii la faţadele clădirilor la cinci spaţii comerciale şi la 10 apartamente, fără a deţine aviz de culoare.

Potrivit HCL nr. 69/2014, art. 5, alin. (2), lit. b, „Persoanele fizice şi juridice au obligaţia să întreţină corespunzător faţadele clădirilor deţinute în proprietate sau sub orice alt titlu. Aceasta înseamnă execuţia de lucrări de refaceri şi reparaţii la tencuieli şi zugrăvirea totală, înlocuirea geamurilor sparte sau murdare, eliminare înscrisuri şi desene obscene etc.

Totodată, conform aceleaşi HCL nr. 69/2014, art. 5, alin (2), lit. c, se prevede că „în prealabil lucrărilor de refaceri şi reparaţii la faţade, se va obţine de la Direcţia Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, avizul de culoare pentru faţadă în care se va prevedea culoarea şi condiţiile de realizare a lucrărilor.”

Menţionăm că toţi proprietarii clădirilor identificate au fost somaţi să obţină avizul de culoare şi să realizeze unitar faţada clădirii până la data de 30 mai 2015.

Iată un material video de arhivă realizat de www.infocs.ro pe această temă.

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO Fără blocuri roz, verzi sau mov la Reșița

  • 6 martie 2015 la 8:23
    Permalink

    Gherghe Dumitru,  Asociatiile de proprietari ce fac? N-au nicio obligatie? V-ati obisnuit prost sa cereti imediat la Primarie si sa primiti mereu. Primaria nu e casa de ajutor reciproc.

Comentariile sunt închise.