Actualitate

VIDEO Fenomen meteo deosebit – Resita a avut aseara un apus cu …,,doi sori”

Fenomen meteo deosebit, chiar ciudat aseară la Reşita. La apus, după ora 19 şi 29 de minute, pe cer au apărut….doi sori. Deşi spectaculos, fenomenul a trecut neobservat pentru mulți reșițeni. Eu unul n-am mai văzut aşa ceva niciodată şi nici n-am pe cine să întreb. La Reșița nu avem observator astronomic. Probabil că un profesor de fizică ne va ajuta cu o explicație.

Nu este nici un semn divin, nici nu cred că prevestește ceva și nici sfârșitul lumii nu va veni cu siguranță. Fenomenul a apărut după ce am avut o zi călduroasă cu cer senin, la fel cum este şi acuma pe timp de noapte. Seara au fost 20 de grade și fără vânt, doar cu ceva nori spre apus. Soarele a apus așa cum o face mereu în această perioadă a anului spre Lupac, dar la stânga sa, a mai apărut o lumină, sau un soare asemănător astrului ceresc. Mai degrabă, semăna cu o coloană de lumină. Ba la un moment dat, apariția strălucea mai puternic ca şi soarele.

Probabil că este vorba despre refracţia luminii care dă asemenea manifestări ale luminii. Cu siguranță că un profesor de fizică ne va explica și nouă despre ce este vorba.

Între timp am căutat pe internet şi se pare că am găsit şi explicaţia: Este vorba de aşa-numitul parheliu – un „soare fals”. Avem de-a face cu un fenomen atmosferic care se caracterizează prin prezenţa unor pete strălucitoare pe cer, de-o parte sau de alta a Soarelui său în ambele părţi cam la 22 de grade distanţă. Este un fenomen astronomic frumos, straniu şi rar.

Comentarii

comentarii