VIDEO Festivalul International de Jazz de la Gărâna, cel mai mare din SE Europei

Între 7 şi 11 iulie, la Garâna în Poiana Lupului, se desfășoară cel mai mare din SE Europei, Festivalul Internațional de Jaz ,,Garâna Jazz festival 2016”.
Garâna Jazz Festival a ajuns la ediţia cu numărul 20. Cinci zile de muzică şi evenimente culturale stabilesc coordonatele celui mai intens maraton de jazz din această vară, care va avea loc între 7 şi 11 iulie, în Munţii Semenic. Programul ediţiei aniversare Garâna e construit ca un ecou al ultimilor 20 de ani de concerte, aducând împreună prezente legendare ca Jack DeJohnette, dar şi tineri artişti contemporani, într-un mix dens şi vibrant.

Timp de cinci zile, ritmurile jazz-ului de înalţă ţinută vor răsuna în Poiana Lupului din satul turistic Garâna. Aflată la peste 1000 de metri altitudine, localitatea a devenit un punct de referinţă ce atrage an de an mii de iubitori al acestui gen muzical.
Cel mai mare festival de jazz din România şi una dintre cele mai importante manifestări de gen din sud-estul Europei, şi-a deschis joi porţile în cea de a XX a ediţie.

Totul se desfăşoară în aer liber pe o bucată de teren perfect plană în margine de munte: Poiana Lupului. În locul tradiţional unde a fost montată la început o rampă din lemn care mai apoi a fost transformată într-o adevărată scenă, vor cânta nume importante ale jazz-ului românesc şi internaţional. Până luni, 11 iulie, la Garână vor avea loc concerte de jazz, lansări de carte, proiecții de film, lansări de disc precum şi o serie de alte diverse manifestări cultural-artistice.

Ediţia 2016 a Festivalului de Jazz, este considerată printre cele mai importante din sud-estul Europei. Nici ploaia nu-i poate peria pe iubitorii de jaz fiindcă este ştiut, la Garâna, ploaia face parte din program iar oamenii vin pregătiţi.

Fiindcă zona Garâna –Semenic. Trei Ape este una deosebit de atractivă şi oferă o serie de posibilităţi de vacanţă, turiştii iubitori de jazz au început să-şi facă rezervări încă de la finalul ediţiei trecute. În prezent, singurele locuri disponibile sunt cele pentru corturi, dar acestea sunt situate mult spre ieşirea dinspre Semenic sau aproape de Brebu Nou. Locurile sunt special amenajate pentru camping şi doritorii plătesc o taxă de cort de câţiva lei la primărie.

La o asemenea manifestare nu puteau să lipsească comercianții. Ca de obicei, cea mai căutată este mâncarea tradițională; de la gulaș și fasole la ceaun și până la clătite și porumb fiert. Un stand aparte este cel al Membrilor Lions Club Reşita. Timp de 5 zile, prin standul respectiv au trecut sute de cumpărători care au fost serviți de diverse personalități din viața publică, sportivă și politică ale județului. Fiindcă toată lumea a muncit – fiecare în felul său și cum a putut, dar în primul rând cu mult drag și suflet, nu vom pomeni nici un nume. Principalul este că membrii Clubului au cumpărat sau au primit sponsorizări în alimente din care au gătit gulaș și fasole la cazan, iar mâncarea a fost vândută turiștilor și spectatorilor şi toţi banii au fost donaţi Fundaţiei Humanitas ProDeo – fundație care se ocupa de asigurarea unei mese zilnice pentru un număr mare de copii săraci din Reşita. Apoi – după ce mănâncă, copiii îşi fac acolo lecţiile cu profesori şi învăţători care vin benevol şi fac ore cu ei. ,,Scoala,, funcţionează şi acum în timp de vacanţă.

Comentarii

comentarii