VIDEO Floarea de la Bozovici – Povestea necunoscuta a unei eroine banatene

La Bozovici, povestea casei fostei învăţătoare a locului merge mai departe. La peste 30 de ani de la dispariţia dăscălitei Floarea Matei, nepoata ei a transformat casa în care ea însăşi s-a născut într-un loc de primire a turiştilor ce poartă, la fiecare pas, amprentă şi sufletul Floarei Matei, învăţător emerit din satul Bozovici.

Florentina Cziple a ştiut mereu că nu are voie să lase să moară casa în care, la fel ca mătuşa ei, Floarea Matei, a văzut lumina zilei. O dată cu casa, s-ar fi stins şi povestea fabuloasă a domnişoarei Floarea care a educat zeci de generaţii din Almăj, a înfiinţat şi dirijat fanfara sătească şi a fost decorată de Regele Mihai.
 
Pentru a-i păstra vie amintirea, Florentina a amenajat, în casa bătrâneasca, un mic muzeu cu costume populare ale mătuşii, obiecte şi fotografii vechi, iar deasupra a construit un etaj unde a pregătit 4 camere pentru cazarea turiştilor.  
 
În cei doi ani de când casa Floarei Matei este deschisă turiştilor, zeci de oameni au venit şi au stat aici, atraşi atât de viaţă la ţară cât şi de povestea locului.
 
Pentru transformare casei în agropensiune, soţii Cziple au accesat fonduri europene.

Comentarii

comentarii