VIDEO FOTO Cârnaţi de casă ca în Banatul de Munte

Este iarnă, este vreme colindelor, dar şi a cârnaţilor de casă. NU se putea să ne apropiem de sărbători fără a pregăti şi tradiţionalii cârnaţi de casă.

Reţeta mea de cârnaţi este următoarea, dar ea poate suferi modificări în funcţie de gusturi.

Ingrediente:
15Kg carne de porc, pulpă cu grăsime sau CPL- cereţi la fetele de la Mona Lisa şi ele ştiu ce să vă dea.
La aceasta mai adăugăm 5 kg slănina, 500 g usturoi, 3-4 catei de usturoi, boia de ardei dulce cam 40 de grame, cam 20 de g de piper măcinat proaspăt, 3 l apă rece şi sare după gust. Să nu uitaţi de maţe pentru cârnaţi, tot de la Mona Lisa şi vă costă 3,5 lei cutia de 10 m. La ce am calculat noi, aveţi nevoie de 2 cutii. Dacă vreţi, se poate pune şi carne de vită, dar apoi trebuie să suplimenta cantitatea de slănină, dar noi facem cârnaţi de porc

Mod de preparare:
Se taie în bucti carnea de porc si slanina si se dau prin masina de tocat prin sita cu cele mai mari găuri. Se amesteca apoi cu usturoiul pisat care a stat cu 5 linguri de sare grunjoasă şi cu apa cel puţin o oră, cu boiaua dulce şi piperul.
Se framânta bine compozitia ca sa se omogenizeze, se condimentează si se umplu matele cu ea. Se lasa cârnatii sa se zvinte si apoi se pun la afumat cu fum rece- obligatoriu.
Atenţie- se lucrează undeva într-o cameră mai rece. NU lăsaţi compoziţia să stea fiindcă se acreşte. Nu faceţi cârnaţii prea slabi fiindcă se uscă de tot la fum şi la prăjit. Fumul să fie rece fiindcă altfel se acresc şi îi aruncaţi.
Spor la treabă şi mai multe puteţi vedea în materialul video de mai jos.

Am mai auzit și citit fel de fel de rețete fanteziste, cu coriandru, cimbru și fel de fel de condimente, dar să-mi fie cu iertare, aia deja este perversiune sau aiureala de bucătar neîmplinit și care pune botul la toate tâmpenile. Frate,  dacă facem cârnați de porc, atunci punem doar ce puneau și ai bătrâni: carne, clisă,sare,usturoi,boia și un pic de apă rece.

Am zis!

Comentarii

comentarii