VIDEO FOTO Dublu eveniment la Apateu: Comemorare Eminescu şi deschidere de proiecte transfrontaliere

Eveniment Ungaria (5)În data de 15 iunie, s-au împlinit 125 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui poet român Mihai Eminescu.
Cu această ocazie, în localitatea Apateu din judeţul Hajdú-Bihor, au avut loc manifestări de cinstire şi comemorare a poetului. Evenimentul a început cu un parastas oficiat de PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoţi din Ungaria şi România, lângă bustul poetului Mihai Eminescu, ridicat în curtea bisericii ortodoxe române din această localitate. La eveniment au participat Florin Vasiloni, consul general al României la Gyula, Ioan Fodoreanu, consul general al României la Szeged, primarul localităţii Apateu, Tarsoly Attila, şi oficialităţi din judeţul Bihor, România, localnici şi un public numeros.
Tot în această zi a avut loc şi deschiderea oficială a două proiecte transfrontaliere, finanţate în cadrul programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria- România 2007–2013. Proiectele vizează dezvoltarea euroregională şi a turismului religios în cele două judeţe de graniţa, prin care vor fi executate lucrări de restaurare exterioară a Bisericii Ortodoxe Române din Apateu şi restaurarea casei parohiale. De asemenea se vor crea şi condiţii necesare pentru dezvoltarea unui habitat natural pe terenul din spatele locaşului de cult, prin realizarea unei zone de agrement.
Prezentarea proiectului a fost făcută de către gazda evenimentului, preotul paroh Origen Sabău, protopop de Debrecen.
Manifestările de la Apateu au continuat cu un program cultural la care reprezentanţi ai Facultăţilor de Teologie şi Arte din cadrul Universităţii din Oradea au ferit publicului un bogat program cultural. Au evoluat printre alţii membrii coralei „Psalmodia Varadiensis ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, condus de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie; elevii şcolii generale din Apateu pregătiţi de prof. Olah Ildikó; studenţii Florin Mircea Ganea, Vlad Ionuţ şi Beatrix Hasas din cadrul Facultăţii de Arte, Departamentul de Muzică al Universităţii din Oradea, acompaniaţi de conf. univ. dr. Jámbor Fekete Elisabeta. Au recitat versuri de Eminescu lect. univ. dr. Nora Chiriac Tiu şi asist. drd. Tudor Ciupeiu, iar în încheierea programului, asist. univ. drd. Andrada Ciupeiu a interpreta la vioara „Baladă”, de Ciprian Porumbescu, acompaniată la pian de conf. univ. dr. Jámbor Fekete Elisabeta. Ligia Mirisan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai’ Bihor a a vorbit publicului despre Eminescu.
Au fost înmânate diplome de excelenţă unor personalităţi din Ungaria şi România. În încheierea manifestării s-au depus coroane la bustul poetului.

Comentarii

comentarii