VIDEO FOTO EXCLUSIV Iarna a ajuns şi în Banat unde a venit prima zăpadă, 15 cm pe Semenic

Semenic 25 nov 2013 (33)Codul de iarnă grea și galbenă a poposit și pe meleagurile Banatului Montan. Din fericire, toate temerile autorităților, au rămas la stadiul de vorbe fiindcă iarna a venit blândă și liniștită cu un pic de vânt și un strat de zăpadă, dar doar pe munți. Și unde mai pui că pe Semenic, stratul de omăt are pe undeva la 15 cm și cu toate acestea, iarna nu i-a luat pe nepregătite pe drumari. Până acum, nota 10 fiindcă au intervenit la timp și pe sectorul Prislop – Semenic s-a circulat bine, în condiții de iarnă, dar cu condiția să ai cauciucuri adecvate fiindcă, citând un clasic în viață: ,,Iarna nu-i ca vara” nu-i așa?
Iarna s-a arătat mult mai leneşă să ajungă în acest an în Banat. Dacă anul trecut, primii fulgi de nea au căzut pe la finele lui octombrie, anul acesta, iarna a venit în Banat cu o întârziere de aproape o lună.
Răcirea bruscă a vremii a adus şi primii fulgi de zăpadă în Banat. Aici, circulă o vorbă care spune că ,,dacă ninge în Banat, atunci prima zăpadă cade întotdeauna pe Muntele Semenic”. Sau că ,,ultima zăpada este totdeauna pe Semenic”.
Este cunoscut faptul că pe Muntele Semenic, perla Banatului, zăpada este prezentă din octombrie şi până la începutul lunii mai. Este adevărat că prin octombrie doar a fulguit, dar s-a respectat totuși regula.
Prima zăpadă a căzut pe Semenic de sâmbătă seară, la început mai timid, apoi cu mai multă hotărâre iar acum stratul de omăt bate pe la 15 cm. Oamenii de pe munte, cei câțiva curajoși care se luptă cu muntele și prejudecățile și care au stat toată vara acolo, speră să nu fie ceva trecător.
Pe Muntele Semenic a început de duminică să plouă iar spre seară, stropii de apă s-au transformat în fulgi de nea. În câteva ore, stratul de omăt s-a aşezat încet, dar sigur iar decorul a devenit unul hibernal, de vis. Zăpada a acoperit iarba deja arsă de brumă iar brazii şi-au luat haina de iarnă.
Dacă este zăpadă, musai trebuie să fie şi bucurie. Fiindcă este început de săptămână iar vara a fost ,,una moartă” pe munte din punct de vedere al turismului, turiştii sunt aşteptaţi să ajungă abia sâmbătă prin zonă. Dar, asta nu-i împiedică pe cei ce locuiesc pe munte la cabane şi hoteluri să nu încerce prima zăpadă. Aşa că, unii au scos sania, încearcă puterea vinului roșu și dau de zor la lopată.
Odată cu venirea zăpezii, cel mai îndrăgit obiect de mobilier din cabană devin soba cu lemne. Nu a fost uitată nici oala cu vin fiert iar stiva de lemne este pregătită. Sania îşi aşteaptă şi ea timpul când va intra în funcţiune.
Acum, pe muntele Semenic, cei ce au curajul să pornească la drum cu cauciucuri de iarnă și lanțuri, pot ajunge cu bine pe munte fiindcă prima zăpadă nu i-a luat pe drumari pe nepregătite. Un utilaj cu lamă a îndepărtat zăpada iar în caz de nevoie, sunt pregătite turbo-frezele și răspânditoarele de material antiderapant.

Comentarii

comentarii