VIDEO FOTO LUMEA MIRIFICĂ A MICROREGIUNII DUNĂRE – NERA – CARAŞ: AZI CHEILE GÂRLIȘTEI

Mai un pic și intrăm în toamnă. Zilele sunt mai răcoroase și permit ,,atacarea” unor trasee turistice ce presupun un efort mai deosebit. Ba mai mult, vegetația este mai rărită iar acest lucru permite o vizibilitate mai bună. Frumusețile de lângă noi: Cheile Gârliștei.

Dumnezeu și natura au binecuvântat județul Caraș Severin cu locuri de o frumusețe extraordinară, locuri mirifice și peisaje unice și cu nimic mai prejos decât cele văzute prin calendare sau reclame publicitare din Austria, Elveția și cine mai știe unde. Nu avem noi munți cu crestele până la nori, dar în schimb avem chei și defileee unice. Ajunge să spui Cheile Carașului, sau ale Rudăriei sau Nerei ori Minișului și interlocutorul va ști imediat că vorbești despre Banatul Montan. Dar, în afara celor pomenite mai sus, trebuie amintite Cheile Gârliștei, chei de o frumusețe aparte și pe care ni le prezintă în continuare Grupul Ecologic GEC Nera din Oravița.

Rezervaţia naturală mixtă (forestieră, geomorfologică şi geologică) Cheile Gârliştei, este situată în Munţii Aninei şi se întinde pe o suprafaţă de 517 hectare la o altitudine maximă de 690 metri. Rezervaţia face parte din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Cheile sunt situate între localităţile Anina şi Gârlişte şi sunt străbătute de pârâul Gârlişte.

Traseul are o lungime de cca. 9 km, începând la 3-4 km după ieşirea din Anina şi terminându- se cu aproximativ 1 km înainte de a intra în satul Gârlişte.

Aceste chei sunt spectaculoase prin porţiunile foarte sălbatice cu pereţi calcaroşi acoperiţi cu vegetaţie ce se ridică chiar din apa pârâului. Sunt impresionanţi şi versanţii calcaroşi abrupţi, dar şi turnurile şi hornurile calcaroase.

Traseul turistic Anina- Cheile Gârliştei este marcat turistic cu punct roşu, începând de la ieşirea din cartierul Schlucht al Aninei. Timpul de parcurgere al acestui traseu este de circa trei ore şi jumătate. Trebuie menţionate ca atracţii turistice Cleanţul Cerbilor (la baza versantului găsindu-se câteva peşteri), Peştera Galatiului, Peştera cu Apă (cea mai lungă peşteră din chei). O porţiune a cheilor, situată între Cleanţul Gherii şi abruptul nordic al Dealului Moghila, prin sălbăticia şi frumuseţea ei, se situează printre cele mai deosebite din ţară.

La un moment dat, pe traseu se va ivi şi calea ferată Anina-Oraviţa, care străbate jumătate din Cheile Gărliştei.

Rezervaţia naturală Cheile Gârliştei este o arie protejată de Categoria IV (IUCN).

Căile de acces spre rezervaţie sunt DN Reşiţa –Anina şi DN Oraviţa – Anina. Din Anina se merge spre nord pe firul râului Gârlişte.
[youtube id=”MswGaAp-hVo”]
[youtube id=”dbzLS3Vp4DA”]
[youtube id=”BQq7BH-QbTg”]
Iată și alte cuvinte frumoase despre Cheile Garliștei puse pe internet de către iubitorii de drumeții și munte.

Obiectivul turistic Cheile Garlistei din Muntii Aninei se intinde pe o suprafata de 517 hectare si are o altitudine maxima de 690 metri, facand parte din Parcul National Semenic – Cheile Carasului – rezervatia mixta (forestiera, geomorfologica si geologica). Cheile sunt situate intre localitatile Anina si Garliste si sunt strabatute de raul Garliste. Cheile au o lungime de cca. 9 km, incepand de la iesirea din Anina si terminandu-se cu aproximativ 1 km inainte de a intra in satul Garliste.

Aceste chei sunt spectaculoase avand portiuni foarte salbatice cu pereti calcarosi acoperiti cu vegetatie ce se ridica chiar din apa paraului. Impresioneaza prin versantii calcarosi abrupti, dar si prin turnurile su hornurile calcaroase.Traseul turistic Anina-Cheile Garlistei-Garliste este marcat turistic cu punct rosu, incepand de la iesirea din cartierul Schlucht al Aninei. Timpul de parcurgere al acestui traseu este de circa trei ore si jumatate, Atractii turistice sunt: Cleantul Cerbilor (la baza versantului gasindu-se cateva pesteri), Pestera Galatiului, Pestera cu Apa (cea mai lunga pestera din chei); cea mai importanta portiune o cheilor, intre Cleantul Gherii si abruptul nordic al Dealului Moghila, care prin salbaticia si frumusetea ei se situeaza printre cele mai deosebite din tara.

Cheile Gîrliştei, obiectiv turistic relativ umbrit de vecinătatea Cheilor Caraşului, este o formaţiune calcaroasă remarcabilă, atât prin lungime, cât şi prin varietatea peisajului.Ca şi aspect general, cheile Gîrliştei încep chiar în aval de ultimele case din Anina, pe direcţia iniţială nord, prezentându-se cu abrupt calcaros la stânga, cu peşteri greu de găsit şi cu impresionantele construcţii ale primei căi ferate din România (1863), www.cfrtm.ro/calatori/tren_epoca.html, mult deasupra noastră arcuindu-se un viaduct semeţ, urmat de un tunel. Drumul se continuă pe vechiul terasament de cale ferată forestieră, care lega mai de mult Anina de satul Gârlişte, direct prin chei, terasament folosit de multe ori, în porţiunile în care acesta s-a conservat, şi de poteca noastră.

Pe primii aproape 4 kilometri din Anina, se poate intra cu puţină grijă şi cu o maşină mai nepretenţioasă. Următoarea porţiune a cheilor este mai dificil de străbătut, poteca având porţiuni deteriorate, care ar necesita amenajări, dar cadrul natural este de excepţie, canionul îngust săpat de apă între versanţii calcaroşi este uneori atât de întunecos, încât avem dificultăţi la fotografiere. Poteca săpată în stîncă, de multe ori la 20-30m deasupra pârâului şi abruptul alb de calcar aproape continuu din stânga, ne menţin tonusul psihic necesar adaptării la un traseu care necesită multă atenţie şi consumă cu viteză caloriile drumeţului. Singurul regret este că vegetaţia obturează mult din abrupt, pentru fotografi, un sezon cu puţine frunze fiind mai mult decât indicat.

Pe măsură ce ne apropim de cotul mare, pereţii se strâng, se înalţă şi se împodobesc cu turnuri şi găuri de peşteri, apa formează cascade zgomotoase şi răcoritoare. Cotul schimbă cursul apei spre vest, iar cheile sunt şi mai impresionante. După o arcadă şi un tunel, la puţin timp, cheile dispar brusc şi ne trezim într-o înşiruire de poiene cu iarbă verde şi mare, simfonie de flori şi tot felul de zburătoare. Generoase, plane, sunt ideale pentru odihnă şi picnic. Din păcate ele nu mai sunt accesibile pentru maşinile obişnuite, deoarece drumul este deteriorat la intrarea în satul Gâîrlişte. Poteca are cateva zone care necesita atentie, ar fi bine sa vizitati aceste chei superbe primavara inainte sa apara frunzele sau toamna dupa ce au cazut frunzele. E bine sa faceti excursia pe o vreme uscata pentru a evita portiunile alunecoase.
http://degetal.ro/unmunte/Trasee/Cheile%20Girlistei.aspx


foto net

Comentarii

comentarii