Obicei în ultima zi de Paşti în satul Târnova- tot satul a iesit la cimitir VIDEO

Încet, încet, sărbătorile pascale se apropie de sfârşit. CU toate acestea, şi ultima zi de sărbătoare este una de o însemnătate deosebită pentru locuitorii Banatului de munte. Cimitirul din comuna Târnova a fost plin de oameni veniţi la căpătâiul celor plecaţi.
După ce au participat la slujba de la biserică, sătenii au pornit cu icoana în faţă spre cimitirul satului. Aici, sute de localnici aşteptau la morminte cu coşurile pline de bunătăţi, sosirea preotului.

După ce acestea au fost sfinţite, împreună cu ouă roşii, au fost date de pomană pentru sufletul celor plecaţi. După ce au fost sfinţite, coşurile cu mâncare şi băutură sunt împărţite între săteni şi sărmanilor.
Obiceiul are mare însemnătate pentru comunitate şi este tratat ca atare, unele dintre femei se îmbracă în costum popular iar ceilalţi poartă hainele noi primite în dar la paşti.

Acesta este obiceiul, aceasta este traditia ce se pastreaza asa an de an. Asa a fost si in urma cu un an cand a fost realizat acest material. In acest an, in cazul in care vremea nu o va permite, probabil ca manifestarile vor fi anulate.

Comentarii

comentarii