VIDEO FOTO Revelionul sârbesc la superlativ la Reşiţa- 400 de oameni au jucat pe rupte până în zori

Revelion sarbesc 2013 (72)Chiar dacă ne apropiem cu pași repezi de jumătatea lunii ianuarie a anului nou 2013, și sărbătorile de iarnă au cam trecut, pentru alți conaționali ai noștri, dar de alte etnii, acestea sunt încă în toi.

În România, peste 22 de mii de minoritari sârbi, ruşi, lipoveni şi ucraineni celebrează sãrbãtorile de iarnã dupã ritul vechi. Biserica Ortodoxã de stil vechi din România are peste un milion de adepţi si aproximativ 130 de biserici, schituri si mãnãstiri, majoritatea construite dupã 1989. Crestinii ortodocsi de stil vechi respectã traditiile si obiceiurile celor de stil nou, cu singura deosebire cã acestea sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a apãrut în anul 1924, când o parte din crestinii ortodocsi au refuzat sã adopte Calendarul Gregorian, mentinându-l pe cel Iulian.
Este de acum tradițional ca la Reșița să se strângă câteva sute de petrecăreți pentru a se distra de revelionul sârbesc. Toți au venit să vadă renumite vedete ale muzicii poplare sârbești- artişti aduşi special de comunitate din Serbia. Musafirii au sosit de la Timișoara, din Arad, București, Brașov, Mediaș, Orșova, Lugoj, Caransebeș și multe alte localități. Din cauza spațiului, numărul petrecăreților a fost redus la 400 de oameni, un bilet a costat 220 de lei de persoană iar meniul a cuprins de la aperitiv și până la purcel la proțap, vin de Clisura Dunării, și prăjituri.
Data de 13 ianuarie este una norocoasã pentru cei care celebreazã sãrbãtorile de iarnã, dupã calendarul Iulian, cãci in noaptea de duminică spre luni, indiferent de etnie si de locul unde se aflã, ortodocsii de rit vechi din întreaga lume sãrbãtoresc, la douã sãptãmani distantã de cei de rit nou, Anul Nou.
La Reșița au petrecut împreună revelionul sârbesc peste 400 de oameni: majoritatea sârbi veniţi din tot judeţul, dar şi români, germani, unguri sau chiar două familii de ucrainieni. Toţi s-au adunat aşa cum o fac de mai bine de 10 ani în cantina Colegiului Tehnic şi au dansat pe rupte fiindcă le-au cântat artişti de renume din Serbia. La ora unu la Reșița, dar după ora oficială de la Belgrad, ora 12, mesenii și-au urat ,,La mulţi ani” şi petrecerea a durat până la ziuă.
Ca de fiecare dată, petrecerea a fost ,,supervizată” de capul comunităţii sârbe din Reşiţa, părintele paroh Vasa Lupulovici. ,,La revelionul sârbesc sunt mulţi români şi toată lumea se simte bine, fiindcă aşa este în Banat; unitate în diversitate” a declarat pentru InfoCS sfinţia sa.
,,Trebuie spus că 2013 este anul în care se demonstrează că funcţionează un parteneriat perfect între Colegul Tehnic Ştegfan Anghel, Comunitatea Sârbilor din Reşiţa şi Primăria Reşiţa în organizarea acestei manifestări. Să nu uităm de partea muzicală care este asigurată ca în fiecare an de către artişti aduşi special din Serbia. Dintre aceştia amintim pe Miroslav Ilici, unul dintre cei mai mari cântăreţi sârbi din toate timpurile, orchestra Borko Radivoievici, soliştii Resko Krecear şi Alexandra Istanovici. În câteva cuvinte, se poate spune că pentru o noapte, stelele muzici sârbești au strălucit la Reșița” a declarat pentru InfoCs organizatorul principal, Ivanko Stoicevic.

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO FOTO Revelionul sârbesc la superlativ la Reşiţa- 400 de oameni au jucat pe rupte până în zori

Comments are closed.