AdministratieUtilitare

VIDEO FOTO Se dă startul reabilitării termice prin Regio – Programul Operaţional Regional al blocurilor de locuințe din Reșița

DSC08486În 31 martie 2014, a avut loc în Sala de Ședințe a Primăriei Municipiului Reșița, semnarea primului contract de finanţare pentru reabilitarea blocurilor de locuințe din municipiul Reșița – „Reabilitare blocuri «Program Operaţional Regional pentru domeniul major de intervenţie 1.2 – Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe», Str. I.L. Caragiale nr.18, 19, şi 20, municipiul Reşiţa”. Finanțarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” și a domeniului major de intervenție 1.2 „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuințe” al Regio-Programul Operațional Regional. Acest domeniu major a fost introdus în cadrul programului începând cu finalul anului 2012, când au fost alocate fonduri nerambursabile pentru reabilitarea blocurilor de locuințe.

Contractul de finanțare semnat în Reșița vizează 3 proiecte de reabilitare pentru 3 blocuri de locuințe și 120 de apartamente, pe parcursul a 18 luni de implementare a proiectului contractat. Valoarea totală a cererii de finanțare contractate este de 1.873.014,97 lei (416.086,85 euro) iar 1.032.675,46 lei (229.406,97 euro) reprezintă valoarea finanțării nerambursabile.
Cele 3 proiecte de reabilitare termică pentru care a fost semnat contractul de finanțare vizează reducerea costurilor beneficiarilor cu încălzirea și îmbunătățirea condițiilor de viață a acestora prin creșterea performanței energetice a clădirilor, dar și utilizarea eficientă a consumului de energie prin reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul şi consumul de energie. Îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Reșița a fost estimat că va determina o reducere a consumului de energie pentru încălzire și limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, realizându-se o economie anuală de energie pentru încălzire de peste 40%.
Evenimentul a avut loc în prezenţa domnului Mihai Stepanescu – Primarul Municipiului Reșița și reprezentant al beneficiarului acestor proiecte, Municipiul Reșița – şi a domnului Sorin Maxim – Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest.
Fiecare regiune de dezvoltare are alocată suma de 22,80 milioane euro (finanțare din bugetul de stat și Fondul European pentru Dezvoltare Regională) pentru proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe. Aceste finanțări pot fi accesate de autoritățile administrațiilor publice locale din municipiile reședință de județ. Cererile de finanțare din cadrul acestui domeniu major de intervenție pot să cuprindă mai multe proiecte – fiecare proiect reprezentând un bloc – grupate în funcție de raţă cofinanțării Asociațiilor de Proprietari, valoarea totală a acestora trebuind să se încadreze între 800.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 178.000 euro – și 46.000.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 10.219.000 euro.

Comentarii

comentarii