VIDEO-FOTOREPORTAJ Alaiul lampioanelor- sărbătoarea Sfântului Martin pe străzile Reșiței

Sf Martin Lampioane 2013  (24)Aproape 1000 de reșițeni de toate vârstele, dar în primul rând copii de grădiniță și gimnaziu, au umblat aseară pe străzile orașului. Pentru a sparge întunericul nopții și al sufletului, majoritatea dintre ei, în primul rând copiii, au purtat în mâini felinarele Sfântului Martin.
Copii alături de părinți, bunici și dascăli, l-au sărbătorit aseară la Reşiţa pe Sfântul Martin. Sărbătoarea este prilej de bucurie şi de petrecere tainică la ceas de seară pe străzile oraşului. Copiii- care altfel nu au ce căuta pe stradă atunci când se lasă întunericul- aseară au avut voie să se plimbe în voie. Mai mult chiar, ei şi-au luminat calea cu ajutorul lampioanelor făcute de mâna lor şi cu ajutorul educatoarei, învăţătoarei, a mamei sau a bunicii, după caz.
În calendarul Romano-catolic, ziua de 11 noiembrie îi este dedicată Sfântului Martin, episcop de Tours, unul dintre importanţii sfinţi Ai bisericii creştine apusene.
An de an, în amintirea Sfântului Martin, are loc tradiţionalul alai ale lampioanelor. El simbolizează puterea de da din puţinul tău şi altuia şi aducerea luminii în întunericul vieţii de zi cu zi.
În municipiul Reşiţa, la Biserica Romano-catolică „Maria Zăpezii” copiii şi însoţitorii au asistat la celebrarea Liturghiei de către părintele Pall, după care, toată lumea a format alaiul lampioanelor care a pornit prin oraş.
Sărbătoarea este a întregii comunităţi, la ea participând de-o potrivă români şi germani, catolici şi ortodocşi.
Deși nu a putut fi prezent aseară, Erwin Ţigla, preşedinte Forumul Democrat al Germanilor Caraş Severin, spunea de sărbătoarea de Sf Martin următoarele: ,,Copiii învaţă că important este să şi dăruieşti, nu doar să primeşti. Viaţa Sfântului Martin este un exemplu iar cei mici învaţă din pilda acestuia cum să se comporte cu adulţii şi semenii lor”.
,,Eu m-am chinuit două zile să fac acest lampion. Îmi voi lumina drumul cu el şi astfel îl voi avea mai aproape de mine pe Sfântul Martin” spune Marius, un pici de nouă ani.
,,Anul trecut am făcut un lampion dintr-o sticlă pe care am lipit fâşii de hârtie. Anul acesta, am învăţat să fac unul mai frumos din sârme, hârtie transparentă şi plastic colorat. Este cel mai frumos şi îl voi dărui unui prieten mai mic” spune Sorin, un băiat de 12 ani.

Comentarii

comentarii