VIDEO FOTOREPORTAJ O prietenie fructuoasa ce durează de 20 de ani Slatina Timiș CS România – Geel Belgia

IMG_5243Deşi vremea nu a prea fost de partea lor, numărul oamenilor care au participat duminică- 4 mai, la acţiunile organizate de Primăria Slatina Timiş pentru a marca cei 20 de ani de înfrăţire între comună şi localitatea Geel din Belgia, a fost considerabil. Unii chiar au venit, cu mic cu mare din satele aparţinătoare comunei Slatina Timiş.
După tradiţionala slujba de duminică, primarul Gheorghe Roma alături de o delegaţie a prietenilor din Geel a plantat un paltin de munte de a cărui trăinicie se leagă înfrăţirea între cele două localităţi. Apoi, peste 300 de copii de toate vârstele au luat startul în Crosul Primăverii, la final primind diplome, medalii și premii constând în pungi cu dulciuri.

Totodată, Serviciul de Voluntari pentru Situații de Urgență din Slatina Timiș, care a primit diferite dotări din parte partenerilor belgieni – printre care şi o autospecială de intervenţie de capacitate medie, a desfăşurat două activităţi demonstrative sub atenta îndrumare a pompierilor militari de la Detaşamentul Caransebeş. În prima fază, au arătat celor prezenţi ce se poate întâmpla dacă se aruncă apă peste o oală în care se prăjeşte ceva. Flacăra care s-a produs i-a speriat pe unii: „Nu am păţit niciodată aşa ceva, dar această demonstraţie sigur îmi va rămână întipărită în minte.” Cel de-al doilea exerciţiu, desfăşurat împreună cu un echipaj de descarcerare şi prim-ajutor de la Detaşamentul de pompieri Caransebeş, a constat în simularea unui accident rutier în care a fost necesară descarcerarea unei persoane. „Accidentatul” a fost unul dintre belgieni care, la final, a declarat că s-ar considera norocos dacă, în cazul nefericit în care ar fi implicat într-un accident de circulaţie, ar fi scos din autoturism de către pompierii voluntari din Slatina Timiş. Comandantul Detaşamentului de pompieri Caransebeş s-a arătat şi el mulţumit de primul accident de circulaţie din care membrii SVSU Slatina Timiş au descarcerat o persoană, chiar dacă acesta a fost doar o simulare. „Pentru noi a fost o premieră. Am mai fost colaborat cu pompierii militari la stins incendii, dar nu am mai făcut o descarcerare”, a declarat Anton Gruber, şeful SVSU Slatina Timiş. În contextul pregătirii continue a personalului serviciului voluntar, primarul Gheorghe Roma a precizat că astfel de activităţi vor mai avea loc, chiar şi cu colaborarea pompierilor militari. Totodată, edilul a mai spus că se lucrează la un garaj pentru autoutilitara primită de la belgieni.
Dezvoltarea comunei Slatina Timiş a cunoscut un având deosebit, astfel că: „În cei 20 de ani de colaborare cu belgienii, în Slatina Timiș s-au dezvoltat mai multe organizații voluntare de tineret, de femei și de bărbați creștini, un exemplu singular în Caraș-Severin, precum și Asociația de Ajutor Mutual sau centru medical și de asistență la domiciliu al bolnavilor. Toate funcționează real pe bază de solidaritate și prietenie” a precizat Ioan Suru, președintele ADAMS.
Surprinzător şi de apreciat a fost faptul că, la finalizarea acţiunilor, care au cuprins şi o tombolă, nu toată lumea a plecat acasă, aşa cum se întâmplă la majoritatea acestor genuri de serbări câmpeneşti, mai mulţi voluntari, în speţă adolescenţi, au rămas să adune gunoaiele aruncate pe jos „Am învăţat multe de la belgieni. A face curăţenie după o petrecere este unul dintre ele. Am fost în Belgia. Ei, acolo, aşa, fac”, a spus unul in tinerii participanţi la activitate.

Un material de P.A.

Comentarii

comentarii