VIDEO Frigul nu a putut opri apele peste Cascada Bigar – frumusețea înghețată a naturii

După frigul ce a trecut peste bănățeni nu cu mult timp în urmă, mai toată lumea se aștepta ca Prințesa ghețurilor, să pună stăpânire și peste Cascada Bigăr. Mai toată lumea se aștepta să găsească clopotul de mușchi, învăluit în mantie de gheață. Numai că nu a fost să fie așa. Apele izbucului Bigăr, s-au dovedit a fi mai calde ca suflarea de gheață a Prințesei și uite așa, trecătorii și turiștii se pot bucura în continuare de susurul de poveste al celei mai frumoase cascade din lume dintr-un top al celor mai ,,deosebite” cascade. În schimb, suflarea rece a iernii, a învăluit pereții de stâncă ai canionului Miniș transformându-i în metereze de cleștar.

[youtube id=”x1CdacbO03s”]

Paralela 45 este locul unde cu ajutorul frigului şi din lacrimile munţilor, s-a înălţat Palatul de Cleştar, chiar pe Defileul Minişului, în Valea Almăjului.

Cascada Bigăr este locul prin care trece Paralela 45 de grade latitudine nordică şi tot aici, pe timp de iarnă și ger greu, poți să vezi minunatul palat de cleştar al „Prinţesei gheţurilor”. Perdele imense de ţurţuri de gheaţă au transformat stâncile din jurul cascadei într-un adevărat palat de cleştar.

Pe versanţii din jurul drumului naţional, scurgerea apelor a fost oprită şi încleştată de frigul şi gerul din ultima perioadă. Pe zeci de metri, scurgerile de apă s-a transformat în perdele de gheaţă. Alte câteva zeci de alte cascade mai mici înşirate de-a lungul drumului naţional 57, care leagă Reşiţa prin Anina de Bozovici şi sudul Banatului, dau splendoare unui peisaj care rar îţi este dat să vezi. Când gerul este foarte puternic și ține mai multe zile, apa cascadei îngheață și ea transformând cascada într-un imens clopot de gheață.

Acum, la câteva zile după gerul din preajma anului nou, toată lumea se aștepta să găsească Bigărul înghețat. Numai că, nu a fost să fie: apele izbucului Bigăr au aceleași caracteristici cu cele ale izbucului Ochiul Bei: fie iarna sau vara, au aceeași temperatură. Numai că, în cazul Bigărului, apa curge la suprafață prin ger vreo 200 de metri, se răcește și apoi se prelinge în peliculă subțire peste clopotul de calcar al cascadei Bigăr. Este momentul în care gerul îngheață undele și apa trece în cea de a treia stare a ei: solidă. Acum nu a fost să fie: suflarea caldă a Bigărului a fost mai puternică decât suflarea rece a Prințesei zăpezii. O realitate căreia îi poți da ușor o notă de poveste, doar dacă sufletul cititorului este înduplecat să accepte așa ceva.

Nici cascada aflată la vreo 500 de metri mai sus de Bigăr, nu a fost înfrântă de ger. S-au format sloiuri, este gheață multă, dar apa a fost mai puternică fiindcă vine din munte, de la un izvor din apropiere. Probabil că dacă gerul mai ținea vreo două zile, apele cascadei ar fi încremenit în stane de cleștar și lacrimi de gheață.

Din păcate, în forfota şi freamătul Mileniului III, arareori cineva se mai opreşte să admire aceste minunăţii ale naturii, confirmând oarecum ideea că numai „sufletele curate” pot vedea aceste minuni care, de altfel, ne întâmpină la tot pasul. Şi nu costă nimic. Ba dimpotrivă, turistul anonim ce a oprit o clipă la Paralele 45, îşi poate face o provizie de apă din izbucul Bigăr- apă despre care se spune că este de o puritate rar întâlnită.

Dar haideţi să lăsăm imaginile să vorbească fiindcă cuvintele sunt prea puţine şi nu pot reda adevărata frumuseţe a locurilor.

Daca doriti sa revedeti alte materiale realizate in anii anteriori:

Acst film a fost realizat de www.infocs.ro in anul 2011 cand nici macar nu se vorbea despre Cascada Bigar.

[youtube id=”1HG1etVdbVU”]

Iar acest film a fost facut in 2014 când www.infocs.ro vroia sa scoata aceasta minune din anonimat, asta dupa ce au descoperit-o strainii – fiindca romanii nu au avut ochi pentru ea.

[youtube id=”YGAq_9Hvv88″]

Comentarii

comentarii