VIDEO Gerul a golit pieţele reşiţene, dar nu i-a speriat pe toţi reşiţenii

Temperaturi negative record, în Banat. La Reşita, termometrele au indicat, la ora 7 -21 de grade Celsius. Autorităţile nu au raportat probleme din cauza gerului, însă reşiţenii au făcut faţă cu greu valului de frig. Pieţele sunt goale, totul este pustiu, dar cu toate acestea, oamenii spun că este bine, că mor microbii şi că aşa erau iernile de altă dată.
Gerul şi temperaturile scăzute din ultimele zile îi determină pe reşiţeni să nu mai cumpere de la piaţă legume şi fructe proaspete. Din cauza frigului, în ultimele zile, legumele au îngheţat pe tarabe, comercianţii sunt nemulţumiţi, iar cumpărătorii sunt din ce în ce mai puţini. Duminica – în toată piaţă a fost doar un vânzător şi nici un cumpărător.

Negustorii nu aduc marfă fiindcă îngheaţă pe tarabe, iar dacă totuşi o fac, acest lucru se întâmplă doar în jurul prânzului şi doar două trei ore. Oamenii sunt nevoiţi să vină să vândă fiindcă au datorii sau au de plătit marfa cumpărată dinainte. Cu toate acestea, duminica nimic nu a mişcat în piaţă.

Negustorii îşi protejează marfa care cum pot: unii învelesc tarabele cu plăpumi şi pături iar care îşi permit, duc produsele acasă. Vânzătorilor de vin le-au îngheţat canelele iar cei de rachie, ca să se mai încălzească, mai trag câte o gură din marfa de pe tarabă.

La Reşita este ger de câteva zile însă, duminică s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din această iarnă şi, spun reşiţenii, din ultimii 50 de ani. Nici măcar la orele prânzului mercurul nu a urcat în termometre la mai mult de -11 grade Celsius.

Străzile oraşului au fost aproape pustii iar puţinii reşiţeni care s-au aventurat pe-afară au îndurat cu greu frigul. Şi totuşi – oamenii nu se plâng în totalitate. Ei spun că este bun gerul fiindcă elimina microbii şi bolile şi ar fi bine să ţină câteva zile. Cei mai curajoşi – copiii – au ieşit la săniuş şi puţin le pasă de vremea rea.

La fel de frig a fost şi în celălalt municipiu din Caras-Seveirn, Caransebeş. Aici, de dimineaţă, au fost -20 de grade Celsius.

 
 
 

Comentarii

comentarii