VIDEO Gradina de flori din balcon. 10 sfaturi de la specialistii in peisagistica

gradina-flori-balcon-micIi invidiezi pe cei care locuiesc la casa si pot sa-si amenajeze o gradina cu flori in care se pot relaxa dupa zilele petrecute la munca? Nu este cazul. Poti avea si tu propria oaza de verdeata, chiar daca locuiesti la bloc si nu ai decat un balcon, oricat de mic.
Urmeaza cele 10 sfaturi ale specialistilor in peisagistica si gradinarit si te vei bucura de o mini gradina infloritoare pana toamna tarziu:
1. Goleste balconul de obiectele pe care nu le folosesti niciodata si care nu fac decat sa ocupe spatiu si sa adune praf, si stivuieste lucrurile de care ai nevoie si vrei sa le pastrezi intr-un dulapior, intr-o lada sau niste cosuri de rachita.

2. Daca ai un balcon solid si bine izolat, poti sa iei in calcul amenajarea unei mini gradini japoneze intr-unul dintre colturi. Asta presupune constructia unor mici jardiniere din caramida de forma patrata sau dreptunghiulara, in care vei planta arbusti exotici ornamentali de mici dimensiuni. Presara in jurul jardinierelor cate un strat de pietris, intercalat cu mici portiuni din lemn. Daca ai spatiu, poti completa decorul cu o mica fantana.
3. Sadeste flori si plante potrivite pozitiei balconului. Daca ai un balcon umbros, alege Sporul casei (Impatiens), Lobelia, Urzica ornamentala (Perilla), Cercelusii (Fuchsia) etc. Iar daca balconul tau este scaldat de razele soarelui aproape intreaga zi, alege plante rezistente si care iubesc caldura: Lavanda, Sedum, Coada soricelului, Salvia etc.
4. La plantarea florilor din mica ta gradina de balcon, foloseste substrat de calitate, pe care-l poti imbogati cu compost. In acest fel plantele tale vor fi mai sanatoase si mai viguroase.
5. Alege ghivece asortate, de diferite dimensiuni, potrivite fiecarei plante. Pentru un efect decorativ deosebit, asaza ghivece in trepte, astfel incat sa creezi iluzia de perete verde. Grupand plantele intr-un singur colt iti va fi si mai usor sa le uzi, iar pamantul din ghivece se va mentine umed mai multa vreme.
6. Daca vrei sa te bucuri de frumusetea si parfumul florilor din gradina din balcon, nu uita sa le fertilizezi in functie de cerintele fiecarei plante in parte.
7. Daca ai un balcon descoperit, fara ferestre, poti construi o pergola din lemn, la baza careia poti monta niste jardiniere sau niste ghivece cu trandafiri cataratori, glicina, iedera sau alte plante cataratoare. In scurt timp te vei bucura de un acoperis verde si plin de flori.
8. Atrage fluturii multicolori in balconul tau plantand cateva jardiniere cu flori adorate de polenizatori: Lavanda, Cresonul de piatra, Margaretele africane, Bergamota sau Carciumaresele.
9. Profita de caldura si completeaza-ti gradina infloritoare cu cateva ghivece sau jardiniere cu plante aromatice (rozmarin, salvie, busuioc, cimbru etc.), pe care le folosesti in bucatarie, la prepararea diverselor delicii culinare.
10. Pe langa flori, arbusti ornamentali si plante aromatice poti sa cultivi in mica ta gradina de balcon si fructe: capsuni, coacaze sau chiar afine. Capsunile pot fi cultivate in jardiniere, iar coacazele si afinele in ghivece.

Comentarii

comentarii