VIDEO Hram si sarbatoare la Caransebes – Zilele credinței și culturii

Pentru credincioșii din Banatul de Munte, Duminica Tomii a fost una specială, Catedrala Episcopală din Caransebeș și-a sărbătorit hramul. În acest an, sărbătoarea a început printr-o procesiune de la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” până la la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Au participat sute de credincioşi, invitaţi importanţi, printre care ministrul Culturii şi Identității Naționale, Ionuţ Vulpescu. Sf. Liturghie solemnă a fost săvârşită de ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

Fiind în anul omagial al sfintelor icoane, la procesiune au fost purtate icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului din Eparhie, iar binecuvântarea a fost și mai mare deoarece au fost prezente și moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, aduse din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, dar și moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon de la Schitul din Caransebeș. Pe tot traseul la care au participat ierarhi, preoți și diaconi, autorități locale și numeroși credincioși, s-a cântat Hristos a înviat!, precum și pricesne pascale.

Sute de oameni au participat în continuare la Sfânta Liturghie solemnă, oficiată de către ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, îndemnându-i pe credincioși să caute Împărăția Cerurilor cu gândul curat, smerit și cu inima zdrobită: „Hristos știe gândurile, dorințele noastre, așa cum vedem în evanghelia de astăzi, că El nu s-a întâlnit cu Toma dar a știut frământările lui”.

La slujbă au participat Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, precum și autorităţi centrale, judeţene şi locale, slujitorii altarelor din Caransebeş, însoţiţi de credincioşi, tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi din localitate şi împrejurimi, înveșmântați în costume populare, foarte mulţi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

Gazda acestor manifestări liturgice şi duhovniceşti, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, a subliniat: „Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne binecuvânteze ca pe mai departe să împlinim toate cele ce ne-am propus, iar «Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin» să fie o reușită din toate punctele de vedere”. Reamintim că de astăzi timp de 1 săptămâna Episcopia Caransebesului va găzdui manifestarea tradiţională «Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin».

Lui Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, precum și secretarului de stat pentru Culte, Victor Opaschi, le-a fost conferit de către Preasfințitul Părinte Lucian, Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru mireni.

La final, în piața din fața catedralei, a fost prezentat un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiţiei locale, Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeş, a deschis „Rugă de la Oraş”.

Comentarii

comentarii