Iarnă grea cu zăpadă bogată în Caraş Severin VIDEO

In memorian Gheorghe Ursulescu – cuscrul meu din Rusca Teregova. Material publicat in 5 ianuarie 2015.

Iarna pare că și-a găsit loc bun de popas peste dealurile și munții din Banatul Montan. Ba chiar a început să îşi facă de cap, mai ales că județul Caraş Severin are dealuri și munți pe aproape două treimi din suprafață. În zona Rusca Teregova la poalele Munților Gugu și Țarcu, peisajul este unul de vis. Stratul de omăt are la aproape un sfert de metru, ninge și în continuare se anunță ninsori.

Gospodari din neam în nea, ruscanii nu așteaptă să le facă alții treaba: fie că sunt la vârsta a treia, sau tineri ce împletesc munca cu distracția, localnicii au pus mâna pe lopeți și au trecut la treabă. Fiindcă este așa de multă și nu au unde să o pună, sătenii fac în grămezi de omăt în curte și pe la porți ca să poată circula.

După vorba bătrânească ,,să-ți faci vara sanie și iarna car” – ruscanii s-au aprovizionat cu lemne încă din vară. Acum, au nevoia doar de potecă pentru a ajunge la grămada de lemne și de brațe puternice să le poată căra.

Între timp, tinerii care au pus mâna pe lopeți, între două reprize de dat la lopata la zăpadă, își găsesc timp și de câteva clipe de joacă sau de dat cu sania.

Mai rău este de cei ce au animalele la capătul satului: oamenii trebuie să aducă fân și nutreț și mai ales, să le păzească de lupi. Muntele este aproape, începe de la capătul grădinii iar dacă zăpada ține mult, se pot aștepta și la atacul fiarelor sălbatice. Acesta este singurul motiv pentru care locuitorii satelor nu iubesc zăpada mare.

În rest, toată lumea știe că o iarnă cu zăpadă multă, înseamnă un an bogat în roade și fructe. Mai ales că peste Banat nu a mai fost o iarnă cu așa multă zăpadă de ceva ani.

Nici zilele care vor urma nu sunt prea fericite pentru cei ce nu iubesc zăpada. Prognozele meteo spun că în judeţul Caraş Severin se aşteaptă geruri și ninsori în următoarele zile, meteorologii emiţând chiar şi o avertizare în această privinţă.

MUZICA: DANIEL PANITA

Comentarii

comentarii