Sănatate

VIDEO În plină epidemie de rujeola, judeţul Caraş-Severin a rămas fără vaccin

În plină epidemie de rujeola, judeţul Caraş-Severin a rămas fără vaccin. Stocurile au fost epuizate după ce, în ultimele luni, a crescut numărul solicitărilor pentru vaccinare, pe fondul înmulţirii cazurilor de îmbolnăvire la copii.
Noi cazuri de rujeolă înregistrate la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Medicii recomandă vaccinarea pentru a stopa răspândirea bolii. În ultimele 3 zile la Serviciul de Urgențe Pediatrie s-au prezentat 16 cazuri de copii care manifestau simptomele rujeolei.

”E un număr foarte mare, neașteptat de mare și ne confruntăm cu această problemă chiar de la începutul anului. E vorba de copiii din comunități în care nu s-a practicat vaccinarea, fie că au refuzat-o, fie că s-au confruntat cu lipsa acestui vaccin. Cert este că acești copii sunt nevaccinați”, a precizat Violeta Florea, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Pericolul care apare în astfel de situații este că acei copii care manifestă boala o transmit la rândul lor altor copii care nu au fost vaccinați. Pot face rujeolă și copiii vaccinați, dar o formă mult mai ușoară, spun specialiștii.

Medicii susțin că această reticență la vaccinare a făcut ca după zeci de ani în care aceste boli care au fost eradicate revin în forță în rândul copiilor. De la începutul anului și până în prezent la nivelul țării s-au înregistrat și 8 cazuri de deces, un număr îngrijorător după părerea medicilor.

”Rujeola este o boală destul de grea și care dă manifestări de forma febrei, apare ca un guturai în prima fază, dar poate dezvolta complicații ducând chiar la deces, ceea ce este absolut regretabil în momentul în care ai un vaccin care poate preveni această boală și aceste manifestări”, a mai spus purtătorul de cuvânt al spitalului din Reșița.

La nivel naţional sunt confirmate peste 1.700 de cazuri de rujeola şi au fost înregistrate 7 decese.

Comentarii

comentarii