VIDEO În prag de sărbători pascale, românii din Valea Timocului au un lăcaș nou de închinare – a patra biserică românească în zona Bor

Timoc Serbia (2)Satul Gorneana de langa orasul Bor, din Serbia de Rasarit -cunoscută și sub numele de Valea Timocului, s-a bucurat de un aflux de etnici români din toată zona. Oameni- credincioși ortodocși, au venit de la zeci de km Duminica 6 aprilie 2014, în satul Gorneana, comuna Bor.
Îmbrăcați în cele mai bune haine, ei au vrut să fie părtași la bucuria confraților din Gorneana și mai ales, au vrut să fie alături de prota Bojan și preoții români la un ceremonial deosebit: s-a făcut slujba de sfintire a unu nou lăcaș de cult românesc în Valea Timocului.
Biserica este construită din lemn, dar și din suflet românesc și credință străbună având hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”.
Slujba religioasă a fost oficiată de către Părintele Protopop Bojan Aleksandrovic – sufletul spiritualității românești din Valea Timocului și portdrapelul etniei sale într-o zonă a Serbiei în care oamenilor le este teamă să-și recunoască etnia și sunt marginalizați fiindcă sunt români.

Împreună cu părintele protopop, la sfântul altar au slujit preoții Stefan Sarampoi, secretarul Protopopiatului, părintele Petru Hogea, împreuna cu parohul Gorneanei, părintele Doru Ovidiu Ursu- cărășan de la nostru.
Lăcașul a fost construit prin osteneala părintelui protopop Bojan Alexandrovici și a câtorva oameni apropiați Bisericii Ortodoxe Române din Serbia, în special din donații.
În cadrul Slujbei, au fost acordate diplome a Sfântului Hermes din Bononia oamenilor care au contribuit la construirea Bisericuței din lemn, dar cu inimă românească.
Aceasta este cea de a patra biserică construită pe Valea Timocului, în care se adună cetățenii sârbi de etnie română din zonă și unde se slujește în limba română. Deși construcția bisericii nu este finalizată, credincioșii pot participa la serviciul religios în bune condiții. În funcție de donații și banii de care dispune protopopiatul, credincioșii speră ca în cel mai scurt timp, să poată demara lucrările de finisare și pictură.
Terenul pe care s-a construit biserica a fost donat de către familia Lapadatovici din Gorneana în urmă cu 7 ani.
Această bisericuță a fost ridicată sub îndrumarea preacucernicului preot paroh, Doru Ovidiu Ursu şi cu ajutorul părintelui protopop Bojan Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului și cu ajutorul Secretariatului de Stat pentru Culte din România.

Comentarii

comentarii