VIDEO Incendiile de vegetație se ţin lanţ în Caras Severin – Foc la Soceni

Peste 100 de incendii au fost provocate, în ultima lună, în Caraş-Severin, de arderile necontrolate de vegetaţie uscată. Multe dintre suprafeţe sunt incendiate pentru a fi curăţate mai uşor însă, deşi există un protocol între APIA, Garda de Mediu şi ISU, sancţionarea făptaşilor este, de cele mai multe ori, imposibilă.

Astă noapte, cineva a dat foc vegetaţiei uscate de pa marginea DN 58 Reşita Timişoara. Focul a intrat în mai multe livezi şi a distrus pomii fructiferi. Fumul a afectat circulația intre Reşita şi Caransebeş. Pentru stingerea lui au intervenit pompierii militari de la ISU Semenic. Unde s-a putut s-a acționat cu furtunul cu apă, în rest, pompierii militari au folosit paletele și lopețile pentru stingerea flăcărilor.

Fermierii care îşi curăţă terenurile dând foc vegetaţiei uscate pot pierde subvenţiile de la APIA dar acest risc nu pare să-i sperie. În Caraş-Severin, sute de hectare au fost incendiate numai în ultima lună dar niciun făptaş nu a fost identificat. Nici APIA nu a putut aplica, măsură excluderii de la plata pentru că nu s-a putut demonstra că proprietarii terenurilor incendiate sunt cei care au dat foc vegetaţiei.

Incendiile de vegetaţie au făcut pagube şi în fondul forestier. Din fericire, incendiile de vegetaţie produse în Caraş-Severin nu s-au soldat şi cu victime omeneşti.

Comentarii

comentarii