VIDEO Întâlnire ecumenică, prietenie în credință la Herculane

Un grup de 30 de elevi ortodocși de la Colegiul Național Traian Lalescu, coordonați de pt.prof. Nicolae Chiosa și având binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, s-au întâlnit cu un grup de tineri romano-catoloci din parohia Borgo Santa-Maria din Pesaro, Italia. Tinerii români și italieni, care dezvoltă împreună de mai bine de cinci ani un parcurs ecumenic, participând în fiecare an la tabăra Da EurHope a EurHome în Centrul Giovani Paolo II din Loreto, s-au întâlnit de data aceasta la Herculane pentru a întări „punțile” de unitate dintre ei.

[youtube id=”4xAzehJr11I”]

În organizarea activităților ecumenice ce au avut loc la Herculane, elevii Colegiului National ,,Traian Lalescu” s-au bucucurat de sprijinul domnului primar Mihai Stepanescu, care i-a primit cu brațele deschise pe tinerii români și italieni într-o vizită la primăria orașului nostru în seara de 27 decembrie. La întâlnirea de la primărie au participat și preaonoratul părinte Petru Berbentia, protopopul Reșiței, părintele Jozsef Pal, dar și părintele Boris Tasici, preotul paroh al Biericii Adormirea Maicii Domnului, parohie înfrățită cu parohia Borgo Santa-Maria din Pesaro, Italia.

Pe parcursul celor trei zile, tinerii au avut ocazia de a aprofunda teme spirituale precum ,,Iisus în mijlocul nostru” și iubirea necondiționată față de aproapele și darurile aduse de acest mod de a trăi, pornind de la explicațiile lui Marco Sanchioni, responsabil de tineret, și ale părintelui Alin Câmpeanu, consilier administrativ bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, dar și urmărind filmulețe cu Chiara Lubich. Particpând la discuții pe grupuri, tinerii și-au deschis inimile unii față de alții, mărturisind deschis modurile în care ei trăiesc, dificultățile pe care le au în a iubi întodeauna primii, dar au vorbit și despre experiențe în care ei au simțit prezența deosebită a lui Iisus. Un moment important a fost discuția pe tema castității înainte de căsătorie, Barbara și Alessandro Talevi, care s-au cunoscut acum 10 ani în România participând la o experiență de acest fel, le-au vorbit tinerilor despre decizia lor.

Dacă duminică tinerii au participat la Sfânta Liturghie în Biserica Adormirii Maicii Domnului din Reșița a părintelui paroh Boris Tasici, luni, ei au participat la Sfânta Liturghie oficiată de părintele Joszef Pal în biserica ,,Neprihănita Zămilisire” din orașul Orșova; momente care, alături de Rugăciunea Luminii, desfășurată seara în jurul focului de tabără, le-au permis tinerilor să își deschidă sufletele prin rugăciune, dar și să simtă încă o dată că obstacolele care stau în calea unității sunt doar aparent de netrecut, ele putând fi depășite.

Întâlnirea dintre tinerii români și italieni este o ocazie specială de a se revedea, a fortifica legăturile de pritenie şi credinţă ce îi aduc împreună şi a trăi în continuare în spiritul unității religioase.

Maria Avram

Comentarii

comentarii