VIDEO La Glimboca, apele s-au retras, dar a ramas noroiul si neputinta

Apele au făcut prăpad la Glimboca, zeci de case, grădini și culturi fiind grav afectate de furia naturii. Acum puhoaiele s-au retras, dar au lăsat în urmă noroaie, lemne, pietriș, distrugeri și deznădejde.
Cu lacrimi în ochi și cu inima strânsă oamenii nu știu ce să facă mai întâi: să-și scoată noroaiele din curți, apa din pivnițe sau să-și evalueze pagubele. În multe gospodării tot ce localnicii aveau depozitat în pivnițe, de la butoaie cu brânză, murături, legume și alte alimente, a fost distrus de ape.

În grădini culturile sunt compromise, iar prin case bunurile au fost afectate, unele iremediabil. Locuitorii din Glimboca povestesc că au stat în apă până la brâu, pe unii surprinzându-i puhoaiele chiar în curte. Furia apei a scos pavelele din trotuare, a intrat în biserica satului și în case și a pus la pământ tot ce i-a stat în cale. Sleiți de puteri, speriați de o nouă viitură, oamenii au ieșit dis de dimineață să își curețe curțile pline de noroi. S-a făcut seara și ei tot la muncă sunt fiindcă nu mai are cine sa-i ajute. Copiii și tineri din sat sunt plecați la muncă în străinătate.

Unii dintre ei povesteau că nici nu au intrat încă în toate camerele să vadă ce mai este neatins de apă, o pensionară povestind că speră ca măcar actele să nu fie efectate pentru că le ținea la îndemână într-un sertar din bucătăria unde apa intrase. O altă localnică povestea cum soțul ei când a văzut cu ce furie vine apa a urcat-o într-un tractor de teamă să nu o ia apa.

La o altă casă, o altă localnică spunea că în pivniță încă pluteau a doua zi borcanele cu zacuscă, murături și tot ce mai avea depozitat pentru că nu a reușit să scoată singură apa și aștepta să vină pompierii să o ajute, sau autoritățile să trimită o motopompă. Femeia a precizat că în 50 de ani de când e în comună nu a mai văzut așa ceva. Apa i-a distrus mașina de spălat și hidroforul, nu mai avea apă la robinet în casă și nu știa cum își va spăla sau usca hainele afectate de inundație, cu atât mai mult cu cât precipitațiile sunt anunțate și în următoarele zile. Emoționantă a fost și scena în care o altă localnică din Glimboca, în timp ce-și curăța curtea, cățelul pe care îl credea luat de ape, venea agale spre casă de undeva de la marginea localității.

Oamenii așteaptă acum ca vremea să se îndrepte și speră să nu mai cadă ploi abundente, pentru că, spun ei, riscul ca apa să le inunde din nou gospodăriile este foarte mare, au menționat chiar ei.

Comentarii

comentarii