VIDEO Lider de sindicat: Salariații din administrația publică nu au intrat în grevă de frică

Greva generală a lucrătorilor din administrația publică nu a avut ecou în municipiul Reșița. Toți angajații din Primărie și Consiliul Județean, s-au prezentat la locurile de muncă și au muncit ca într-o zi normală de muncă. În conformitate cu decizia Adunării Generale a Federației sindicatelor din Administrația Publică locală din România, vineri ar fi trebuit să fie grevă generală în toate instituțiile publice din România. Era o decizie luată în urma unei campanii de strângerii de semnături în care membrii de sindicat și-au exprimat dorința de a intra în grevă generală ca urmare a faptului că revendicările pe care le-au avansat Guvernului nu au fost soluționate într-un fel favorabil pentru acești salariați.

[youtube id=” RbG21pcvDLY”]

Această decizie însă nu a implicat membrii de sindicat din Reșița, deși au existat semnături de aderare la protest, angajații din administrația publică locală și județeană nu au intrat în grevă.
”În urma discuțiilor pe care le-am avut cu sindicatele din administrația locală la nivelul județului cu privire la participarea la această manifestare de protest, aceștia și-au consultat membrii de sindicat și mi-au transmis că în urma consultărilor respective, decizia a fost ca la Primăria Reșița și la Consiliul Județean să nu aibe loc greva generală, promițând însă că la următoarele forme de protest care vor avea loc în București, se va trimite o delegație corespunzătoare”, a precizat Marian Apostol, lider CNS Cartel Alfa Caraș-Severin.

Doar angajații din primăriile unor comune din județ s-au aflat în grevă.

Se pare că formele de protest devin tot mai rare deși nemulțumirile există iar situațiile nu cunosc rezolvare, motivul fiind, se pare, teama.

”Devine, din nu știu ce motive, tot mai dificil de organizat asemenea forme de protest la nivelul unor primării cu număr mare de persoane, cu toate că acolo ne-am aștepta ca grevele să aibe un efect mai important. Se pare că există oarecare temeri din partea membrilor de sindicat să nu-și deranjeze șefii sau poate că în relația cu șefii direcți aceștia au un dialog care să excludă practic aceste forme de protest”, a mai precizat Marian Apostol

Din punctul său de vedere, ca lider de sindicat, acest lucru nu este în regulă pentru că aceste forme de protest cuprind revendicări importante pentru salariați și trebuie să se ajungă la un rezulatat pozitiv care nu poate apărea decât dacă există o susținere totală din toate zonele țării.
Un alt motiv al lipsei de implicare în astfel de forme de protest ar fi și faptul că de câte ori un primar sau un președinte de consiliu județean și-a dorit să rezove cu bune intenții anumite probleme la nivelul instituțiilor conduse, s-au trezit practic sancționați de Curtea de Conturi. Acesta ar fi trebuit poate să constituie un motiv în plus pentru care șefii administrațiilor locale și județene să perimtă salariaților lor să participe la aceste forme de protest.

”Salariații spun acum că ei au o relație bună cu Primăria, cu Consiliul Județean, că nu vor să deranjeze, să lase imagine negativă. Eu nu sunt însă naiv și știu că în spatele acestor justificări este teama”, a mai precizat liderul CNS Cartel Alfa.

Apostol a subliniat că din poziția de lider al Cartel Alfa și-ar fi dorit să fie lângă cei care aveau posibilitatea să-și revendice nemulțumirile și ar fi purtat discuții cu toate instituțiile din județ doar că angajații din administrația publică nu au aderat la nici o formă de protest.

Comentarii

comentarii