VIDEO Mare atentie! In judet au aparut bani falsi – Mai multe bancnote de 10 lei false la Ghertenis

Este alertă de bani falși ! Mai mulți comercianți și funcționari bancari se plâng că în ultima vreme s-au trezit că au încasat bancnote de 10 lei contrafăcute. Informaţia că în Gherteniș circulă bani falşi, a creat o adevărată psihoză în rândul proprietarilor de magazine. Acestia au început să refuze chiar și banconte de 10 lei valabile, pe motiv că este emisă în 2005 şi este uşor diferită faţă de emisiunea din 2008.
Unul dintre comercianți spune că ,,am fost la Reșița să duc banii pentru cartelele vândute la un opertor de telefonie mobilă. Mi-au fost înapoiate două bancnote de 10 lei ca fiind false”. Ba mai mult, pe surse am aflat că bancnote false de 10 lei, au apărut și la….biserică. Cineva și-a cumpărat iertarea, lumânările și tămâia cu bani falși.
Autoritatile au deschis un dosar penal pentru falsificare de monede si punerea in circulatie de valori fasificate. Dosarul este instrumentat de Crima Organizata si procurorii DIICOT. Deocamdata, nu se stie cati bani falsi sunt acum pe piata si nici de unde provin.
Vă reamintim că la finele anului trecut, cam în aceeași perioadă – tot la Gherteniș au fost puse în circulație banconte de 200 de lei false. Vezi video de atunci aici:

Vezi AICI acest material https://www.infocs.ro/video-bani-romanesti-falsi-prin-magazinele-din-cs/

Iată ce spune BNR despre problema falsificarii banilor în România:

BNR a descoperit anul trecut un număr de aproape 1.200 de bancnote în lei false, cu circa 70% mai puţine decât în 2012, când fuseseră identificate peste 4.500 de exemplare neautentice. Valoarea totală a bancnotelor false a fost de 122.000 de lei, la jumătate faţă de anul anterior.

Valoarea falsurilor expertizate de BNR a înre­gistrat un ritm de scădere inferior numărului de exemplare în condiţiile în care falsificatorii s-au reorien­tat către bancnote cu valori mai mari.

Cea mai falsificată banc­notă a fost cea de 100 de lei, cu 820 de exemplare sau 70% din numărul total. Aceasta a fost urmată de bancnotele de 50 de lei şi 200 de lei, cu 172 şi respectiv 132 de exemplare. Spre comparaţie, în 2012 cea mai falsificată bancnotă fusese cea de 10 lei, cu aproape 60% din total.

„Majoritatea falsurilor au fost realizate pe hârtie, cu imitarea într-un mod rudimentar a ferestrei transparente. (…) Din numărul total de bancnote false, 440 au fost capturate de poliţie în cursul unor acţiuni specifice“, au precizat specialiştii BNR. Un număr de 2.200 de falsuri ajunseseră pe piaţă în 2012.

BNR nu a mai depistat direct nicio bancnotă falsă în ultimii doi ani, toate falsurile fiind descoperite în piaţă.

De exemplu, 33 de bancnote cu o calitate grafică bună reuşi­se­ră să treacă de filtrele băn­cilor, fiind descoperite direct în 2011 de BNR cu oca­zia procesării numerarului depus de institu­ţiile de credit.

Anul trecut a crescut numărul banc­notelor euro false descoperite în circulaţie pe teritoriul României. Ast­fel, au fost expertizate de BNR un nu­măr de 2.540 de falsuri, în creştere cu 2% faţă de anul anterior.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2014

În ceea ce privește situația banilor falși din Caraș Severin, întâmplarea prezentată de noi, probabil că a fost doar un caz izolat, sau doar o tentativă de sondare a pieței. Credem asta fiindcă de atunci nu s-a mai auzit nimic. Se pare că vigilența comercianților și a polițiștilor, le-a dat de cap falsificatorilor.

Comentarii

comentarii