VIDEO Merii, salcamul si magnoliile au înflorit, din nou în Caras Severin

Chiar dacă este încă vară – încă suntem în luna august a anului 2017, în Caraş-Severin, merii, perii, salcâmii, magnoliile și liliacul au înflorit, din nou. Ba la Herculane au înflorit și teii pe ici, pe colo iar castanii sunt imbobociti si ei.
Pe dealurile din Banatul Montan și prin parcurile și grădinile în Reșița, merii și salcâmii aflaţi pe marginea drumului și pe dealuri, au înflorit. Asta în pofida faptului că o parte din pomi au frunzele deja veştejite, iar cealaltă parte are mere aproape coapte.

Oamenii din zonă spun că acest lucru înseamnă că toamna va fi călduroasă, lungă, dar iarna va fi scurtă și grea, cu ninsori, viscol și ger .

Tot bătrânii spun că „Merii au înflorit pentru că, între Sfânta Maria Mare şi Sfânta Maria Mică, nu a căzut bruma. Aşa se întâmplă atunci când, în această perioadă nu cade bruma. Şi asta înseamnă că toamna va fi mult mai lungă decât de obicei.

Oamenii spun că toamna va fi lungă, dar că acest lucru nu este un lucru bun. În schimb, face bine ,,la factură” . Fiind mai cald, consumul de combustibil și gaz pentru încălzire va fi mai mic.

Specialiştii sunt mai direcţi şi spun lucrurilor pe nume. Ei spun că din cauza temperaturilor ridicate din această vară și a secetei, pomii au înflori, mugurii floriferi nu mai intră în repaus şi produc flori. ,,Ca revers, în primăvară, pomii înfloriţi acum nu mai înfloresc iar recolta de fructe va fi mai mică” spune inginerul Theodor Ciubotă, specialist horticultor la Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin.

Comentarii

comentarii