VIDEO Ministrul Pop: ,,Singura şansă a Universitatii reșițene o reprezintă fuziunea cu UVT”

Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa ar putea fi salvată în acest an, însă, nu este decât o soluţie temporară şi că singura şansă a acestei instituţii de învăţământ superior o reprezintă fuziunea, a declarat la Reşiţa, ministrul delegat pentru Doalog social, Liviu Pop, care a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social Caraş-Severin.

„Eu vă mărturisesc că, dacă nu modificam Ordonanţa nr. 21, în iunie 2012, situaţia era mult mai tristă pentru universitatea din Reşiţa. Cel mai probabil că era desfiinţată la această oră. Am dat acea ordonanţă, deoarece clasificarea universităţilor din România a fost făcută după ureche. Drept dovadă, când am fost ministru interimar la Educaţie, mi se spunea că toată documentaţia privind ierarhizarea universităţilor este seiful cel mai secret. Iar în acel seif nu exista nimic. Am făcut plângere penală atunci, pentru că era aberant să dau drumul la un Ordin de ministru, de finanţare, care nu avea în spate argumentare. Am dat la vremea respectivă finanţare mai multor universităţi de tipul C, care erau predispuse la închidere, în maximum doi ani. Singura universitate care s-a comasat, în 2011, a fost cea din Baia Mare, care a făcut fuziunea cu cea din Cluj şi care astăzi nu are această problemă. Cunoaştem evoluţia universităţii din Reşiţa, în ultimii trei ani şi nu e o problemă că o salvăm sau nu o salvăm acum, fiindcă, singura şansă a acestei instituţii de învăţământ superior este fuziunea. Ajutorul ar veni doar ca o plombă”, a precizat ministrul Liviu Pop.

La şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Caraş-Severin a participat şi rectorul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, prof. univ. dr. ing. Doina Frunzăverde, care a expus situaţia în care se află această instituţie. Aici, salariaţii s-au aflat timp de două zile în grevă japoneză, iar mai apoi în grevă de avertisment, din cauza faptului că nu şi-au mai primit salariile de două luni.

Finanţarea de bază, aşa cum este alocată în prezent, pe metodologia care a fost aplicată şi în acest an, nu îi permite universităţii să îşi acopere, integral, costurile pentru şcolarizarea studenţilor, chiar dacă cheltuielile au fost reduse la maxim. Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa încearcă, în prezent, fuzionarea prin absorbţie cu Universitatea de Vest din Timişoara.

Comentarii

comentarii