VIDEO Mircea Diaconu a vizitat Resita si a prezentat raportul ”Anul 2018 – an european al patrimoniului,,

Obiectivele de patrimoniu aflate în suferință ar putea fi salvate, după ce raportul iniţiat de europarlamentarul Mircea Diaconu, intitulat ”Anul 2018 – an european al patrimoniului” a fost aprobat, recent, la Bruxelles şi care a fost prezentat, joi după-amiaza, la Reşiţa.
”În 2018, tema principală a Uniunii Europene şi a instituţiilor europene este patrimoniul. Există un an pregătitor, 2017, care a început destul de târziu, având în vedere că trebuia să aibă loc încă de la începutul anului, dar aceasta este procedura. Prin urmare, în acest an se fac, la nivelul întregii Europe, grupuri de lucru. Statele membre, inclusiv România, au fost deja invitate la Bruxelles şi li s-a explicat mecanismul de lucru al acestui program. Acum, ar urma ca structrile centrale, în speţă, Ministerul Culturii, care a cam dat acest subiect Institutului Naţional al Patrimoniului, să înfiinţeze aceste grupuri de lucru”, a explicat Mircea Diaconu.

Din aceste grupuri de lucru ar trebui să facă parte autorităţile locale, asociaţii din domeniu, persoane fizice – specialiste în domeniul patrimoniu-cultură, universităţi, facultăţi sau academii.

”În acest an, ar trebui făcute nişte scenarii la nivel de state, care au libertatea de a le organiza, care vor fi văzute, încrucişat, între aceste state. Se vor face studii, politici culturale, politici de patrimoniu pentru viitor, vor avea loc dezbateri şi se vor trage concluzii, de la politică, la geo-politică. Trebuie să vă spun că după ce acest raport a început să prindă contur, am simţit un fel de – vânt la pupa – din partea instituţiilor europene şi s-au activat extraordinar. Au apărut încă patru direcţii, în afară de cea de cultură din cadrul comisiei, cu alte specialităţi, cu bugetele lor, care s-au adăugat acestui program, deoarece, au simţit că se poate discuta, în mod concret, chestiuni de risc imediat european. Programul are opt milioane euro, pe care i-am negociat cu Comisia şi cu Consiliul, la care se adaugă şi alte bugete ale acestor direcţii, precum şi bugetele naţionale, în total, circa 40 – 50 milioane euro”, a subliniat europarlamentarul Mircea Diaconu.

Acesta a dat ca exemplu migraţia, care, în opinia sa, înseamnă o criză de identitate, iar aici nu este vorba de persoane, ci de faptul că riscul principal pentru Europa pe subiectul emigraţiei este că şi-a distrus valorile (familie, credinţă, o anumită civilizaţie).

”Prin urmare, cei din sud vin exact cu aceste valori, pe care şi le impun şi vin, practic, într-un spaţiu vid. Acest lucru poate fi tratat printr-un fel de ofertă de identitate naţională. Aceste subiecte presupun, cu adevărat, a anume concentrare pe identitatea naţională, deci, pe o formă de naţionalism paşnic”, a declarat europarlamentarul român.

La Reşiţa, Mircea Diaconu s-a întâlnit cu un grup de persoane, dar şi cu autorități locale, în frunte cu primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.

În Parlamentul European, Mircea Diaconu îndeplinește funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație, funcție în care a fost reales în ianuarie 2017, fiind propus din nou, ca independent, din partea grupului ALDE din Parlamentul European.

Comentarii

comentarii