VIDEO Nava de razboi pe Dunare la Moldova Noua

Premieră absolută – După aproape jumătate de veac, pe Dunare la Moldova Noua, a apărut o vedetă blindată – navă de război. Vedeta Blindată 177 ”Opanez” a acostat în portul Moldova Veche, in cadrul unui program de antrenamente si promovare a carierei militare.Tinerii din zonă au avut, astfel, ocazia de a se urca la bordul acestei nave purtătoare de artilerie si de a o vizita.

In timpul acostării navei militare in Portul Moldova Noua, personalul de la bordul acesteia, împreună cu ofițerii și subofițerii recrutori din cadrul Centrului Militar Județean Caraș-Severin, au desfășurat activități de promovare a profesiei militare, iar persoanele prezente au avut ocazia să viziteze bordul navei ”Opanez”.

”În cadrul programului Danube 2017, Flotila Fluvială şi, în special, Comandamentul Flotilei Fluviale, organizează acest exerciţiu, care are câteva obiective mari, şi anume, instruirea echipajelor şi omogenizarea acestora în executarea activităţilor pe fluviu, antrenarea ofiţerilor tineri pe tot parcursul Dunării, până la Moldova Veche, promovarea forţelor navale, a meseriei de ofiţer de marină, de maistru militar de marină, soldat gradat profesionist în Marină, dar şi promovarea Ministerului Apărării Naţionale. La bord avem studenţi de la Academia Navală Mircea cel Bătrân şi elevi de la Şcoala de maiştri militari de marină. Anul acesta am avut o promoţie destul de numeroasă şi sperăm ca tinerii să opteze în număr cât mai mare în continuare pentru o carieră militară şi, în special o carieră în cadrul Forţelor Navale. Meseria de marinar este una frumoasă. Nu este uşoară, dar cred că poate da satisfacţiile pe care le caută un bărbat adevărat” a declarat comandorul Tudorel Gîndac, locţiitorul comandantului Flotilei Fluviale Mihail Kogălniceanu din Brăila.

”Pe navă se regăsesc 98 de guri de foc, un tun de 100 mm în prova, fabricat la Reşiţa, două mitraliere tab de calibru 14,5 şi 7,62, care trag împreună cu tunul. Şi cele din pupa sunt aruncătoare de proiectile reactive, 80 de ţevi, de calibru 122 mm, cu o bătaie maximă de peste 20 km. Mai avem un tun de calibru 30 mm în pupa şi aruncătoare de rachete portabile,, a spus ofiţerul aspirant Ionuţ Brănici, comandant Serviciul Luptă, senzori şi armament:

Exerciţiul s-a încheiat miercuri, 17 mai.

Comentarii

comentarii