VIDEO Oravița – o nouă destinație balneară și de distracție la harta României

Deși cele mai cunoscute izvoare termale din vestul țării sunt cele de la Băile Herculane și cele de la Băile Felix, situația se va schimba repede, deoarece izvoarele descoperite la Oravița, nu sunt cu nimic mai prejos de suratele lor mai populare. Deși era cunoscut faptul că în zona Ciclova – Oravița – Greoni, există izvoare cu apă termală, nimeni nu a făcut nimic. ÎN perioada feudală, Pelbart de Timişoara avea informaţii despre apele cu rol tămăduitor ale Ciclovei, din preajma Oraviţei, în cărţile sale De sanctis, De tempore, Quadragesimales, Stellarium 4. La anii 1820, farmacistul Karl Knoblauch era pasionat de analiza apelor din izvoarele aflate în preajma Oraviţei. Mai târziu, Pavel Vasici utiliza date farmacistului orăviţean în broşura sa, Hidroterapia, vindecarea cu apă. În perioada interbelică, inspectorul de vânătoare I. Bolboca a studiat componentele apei şi a găsit 10,5 mg sulfaţi, 894,5 mg hidrogen carbonat şi 200 mg cloruri pe eşantion. Calităţile curative ale apei din zona Oraviţa – Ciclova Montană erau recunoscute, de altfel, pentru că în 1738-1739, când ciuma făcea ravagii în Timişoara şi împrejurimi.

Revenind la zilele noastre, sau apropiate, trebuie spus că Izvoarele dintre Greoni și Oravița, au fost forate în urmă cu vreo 40 de ani când era mare nevoie de apă pentru fermele zootehnice de la Greoni. Numai că, din măruntaiele pământului au venit ape calde cu ușor miros de sulf și gust specfic. S-a încercat astuparea lor, dar nu mai era posibil: apa țâșnea cu putere din pământ. Au fost montate niște țevi și apa dirijată spre un șanț și așa a curs vreo 40 de ani. Localnicii din zonă veneau la îmbăiat seara, după munca câmpului, dar asta până ce oamenii și-au tras apă din fântâni. Apoi, fiindcă locul este chiar la marginea DN57, mai acolo mai opreau șoferii vara de mai făceau câte o baie. În rest, o mică mlaștină și apă dusă aiurea, pe șanț. Asta până când un investitor a văzut potențialul acestor izvoare.
buletin
Astfel a luat naștere ștrandul termal Ring. Prima dată cel de vară, descoperit, iar din iarna trecută, ștrandul termal acoperit. Apele ce se revarsă în piscinele ștradului sunt exact așa cum vin din pământ și au aceleași caracteristici ca cele de la Băile Felix. Temperatură în bazin este de 34 de grade, iar cei care au probleme reumatice, cu articulațiile, cu coloana vertebrală sau cu nervii periferici, pot veni cu încredere la ștrandul din Oravița, iar după o cură de tratament, se vor simți cu siguranță mult mai bine. De apele dătătoare de sănătate s-a dus deja vorba: oamenii se simt mai bine și vin și de la Moldova Nouă sau Reșița la strand la Oravița.
DSC_0040
Analizele solicitate de către S.C Eurotrans Ursu S.R.L la Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, din cadrul Ministerului Sănătății, plasează Ștrandul Termal „RING” din Oravița, în rândul localităților cu potențial de stațiune balneoclimaterică din România.
Un colectiv format din șapte medici specialiști, cercetători, conferențiari și profesori, au certificat și au dat verdictul: apa termală de la Oravița are proprietăți medicinale și poate vindeca mai multe boli, în principal degenerative ale sistemului osos. Vestea bună și rezultatul cu buletinul de analiză a ajuns joi la Oravița.
DSC_0031
Piscinele acoperite și descoperite, sunt deschise de luni până duminică, între orele 09.00 – 24.00. Accesul costă 15 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii.
DSC_0006
În plus, restaurantul încălzit și el prin pardoseală, oferă cele mai variate meniuri la prețuri convenabile și pentru toate buzunarele.

Comentarii

comentarii