VIDEO Paul, un tânăr de 16 ani din Resita, are nevoie de noi

Iubește viața, are parte de toată dragostea din lume din partea mamei, însă pentru tânărul Paul din Reșița, nu este suficient. Adolescentul din Reșița, se luptă cu o boală grea, dar și cu neajunsurile materiale. Povestea lui Paul începe în urmă cu 16 ani, când s-a născut prematur la doar 6 luni. Soarta a fost așa de crudă cu el încât a fost declarat ,,avorton”. Doctorii nu i-au dat nici o șansă și l-au considerat un caz pierdut, așa că nu l-au băgat în seamă și nu i-au acordat toate tratamentele necesare, dar Paul a trăit. Din păcate, nepăsarea de atunci a medicilor, și-a spus cuvântul în timp. Paul are semipareză cerebrală și suferă de un grav handicap locomotor.

Deși mama lui, Victoria Micota – o mână de femeie, s-a dedicat trup și suflet îngrijirii lui, acum simte că a ajuns la capătul puterilor. Cei doi locuiesc într-un bloc din Reșița, la etajul patru, iar femeii îi este tot mai greu să îl scoată pe Paul pe brațe și în spate din casă, să coboare cele patru etaje și să îl ducă la tratament. Paul iubește foarte mult să fie în natură, este foarte deștept și îi place să participe la evenimentele sociale, este un membru de bază al galeriei echipei de handbal din Reșița, loc în care are un loc rezervat în permanență.

Deoarece Paul a crescut și este un adolescent în puterea cuvântului, ieșirile din casă s-au rărit foarte mult, ajungând la una pe săptămână. femeii îi este tot mai greu să-l care până la etajul patru, apoi să mai facă încă un drum după scaunul cu rotile care are și el peste 20 de kg.
Venitul familiei este foarte modest, dar femeia nu se plânge. El este constituit din salariul doamnei Victoria -salariu de asistent personal și din alocația lui Paul. În total, familia celor doi trăiește dintr-un total de 1.100 de lei. Banii abia dacă acoperă tratamentul medicamentos, hrana și cheltuielile. Despre kinetoterapie și alte forme de tratament la domiciliu, nici nu mai poate fi vorba.

Tânărul Paul a urmat școala gimnazială și a reușit să termine cu note foarte mari cele 8 clase. Despre Paul sunt foarte multe de spus. Iubește școala și are note foarte bune. Disciplina preferată este româna dar și celelalte materii intră în lista lui de preferințe, dovadă fiind și vocabularul elevat pe care-l are în conversații și logica argumentelor din discuțiile cu ceilalți. De altfel, acestuia îi place să călătorească, să întâlnească oameni și să participe la meciurile de handbal ale echipei reșițene HC Adrian Petrea. Cu toate că au un venit foarte mic, cei doi nu se plâng. În schimb, Victoria se gândește cu groază la momentul în care nu va mai putea să-l care pe Paul în brațe și în spate cele patru etaje. Atunci, dintr-un tânăr activ și deștept- cu tot handicapul său, Paul se va transforma într-un prizonier al apartamentului în care locuiește. Pentru a nu ajunge o legumă, Paul are nevoie de ajutorul celor din jur. Cu aproximativ 3000 de euro, munca doamnei Victoria și tratamentul lui Paul, ar fi mult mai ușurate dacă ar avea montat de balustrada scării un lift-platformă pentru scaunul cu rotile. Cel mai ieftin lift costă până în 3000 de euro.

Iată ultimul mesaj postat de mama lui Paul pe contul ei de fb: ,, Paul, fiul meu, este un model de bunătate, iubire, smerenie şi mai ales, sacrificiu.
Mereu se lăsă pe el pentru ceilalţi, îşi iubeşte semenii şi mai ales pe Dumnezeu!
Din nefericire, nimeni nu vede ce este în sufletul lui, toţi îl privesc cu o oarecare curiozitate. Sunt binecuvântată de Dumnezeu. Paul este un tânăr înţelept, acceptă cu demnitate tot ce trăieşte şi își duce crucea cu demnitate!
Am învăţat multe de la el, nu numai eu, ci şi alţi oameni!
Aşadar, iubiţi-vă unii pe alţii, aşa cum şi Dumnezeu ne iubeşte pe noi toţi!”

Victoria Mikota este personajul unei povestiri în care o mamă luptă să-i ofere fiului său o existență mai ușoară, o lecție de viață pentru noi toți cei care uităm să ne bucurăm de ceea ce avem și să prețuim viața cu tot ceea ce ne oferă. Paul, un adolescent cu semipareză cerebrală și un handicap locomotor, ne ofera tuturor o mostră de optimism, încredere și acceptare a tot ceea ce viața i-a luat. Plin de dragoste, de încredere și dorința de a trăi frumos, Paul își acceptă boala ca pe o normalitate, fără a judeca sau a-și plânge de milă.

Deși Victoria Mikota este o femeie mereu cu zâmbetul pe buze și care privește viața ca pe o frumoasă provocare, și-ar dori ca situația financiară să-i permită să plătească ședințele de kinoterapie de care Paul are mare nevoie. Venitul familiei este constituit din salariul de asistent personal al Victoriei Mikota și din alocația lui Paul care se ridică la suma de 1.100 de lei, din care abia supraviețuiesc.

Deși este legat de un fotoliu special, adolescentul este un mare iubitor al sporturilor și în special al echipei reșițene de handbal HC Adrian Petrea la meciurile cărora participă ca un suporter adevărat, având locul lui special în tribună. Băieții din echipa de handbal nu au rămas indiferenți la povestea lui Paul și nici nu-l privesc cu superficialitate pe tânărul lor suporter. Aceștia i-au transmis chiar un mesaj video în care îi mulțumesc pentru că le este alături la aproape toate meciurile.

Întrebată de reporterii info.cs de unde atâta optimism și încredere, Victoria Mikota, a susținut că Paul este cel care îi oferă suport, o încurajează și o ajută să treacă peste toate momentele dificile. Cu înțelepciunea unui om mare, Paul o ajută pe mama sa să vadă lumea prin ochii săi de adolescent, cu mult curaj, simplitate, încredere și dorință de viață.

Impresionate de problemele lui Paul, mai multe tinere din Resita, sprijinite de Corina Nour, mama uneia dintre fetite, vor organiza sambata in Parcul Tricolorului un mic târg unde își vor vinde din jucării și lucrurile lor, iar banii vor merge către elevatorul lui Paul.

Cei care vor să îi ajute pe cei doi, pot dona ori ce sumă de bani în contul deschis la Raiffeisen Bank RO93RZBR0000060002180637 pe numele doamnei Mikota.

Comentarii

comentarii