VIDEO Pictorul român Florin Nagy sparge tiparele clasicului în Europa

Florin Nagy – pictorul român care se remarcă la doar 30 de ani cu un stil nou în pictură și expune în cele mai importante edificii religioase din Europa. Aceasta ar fi descrierea, sau mai degrabă caracterizare unui pictor tânăr care are curajul de a sparge tiparele clasicului, de a veni cu ceva nou, de a fi ,,altfel”.

Artiștii români nu contenesc să se remarce peste hotare. Născut la Arad în anul 1984, pictorul Florin Nagy se stabilește în anul 2009 la Paris, în Franța. Pionier al stilului Pop-Baroc în pictură, ajunge să expună în cele mai renumite catedrale și biserici alături de marii pictori ai istoriei. Florin Nagy vine în lumea artiștilor plastici cu un stil total nou în pictură, întâlnit până în prezent doar în muzică. Acesta se caracterizează printr-o combinație a stilului Pop,(arta populară, publicitară, ce simbolizează epoca modernă în care trăim) cu stilul Baroc.

Nici nu ajunge bine la Paris că începe să participe la diferite evenimente și expoziții importante. Pentru că geniul creator nu-i dă pace, pictorul expune în anul 2013 la galeria Lila Pepino lângă opere ale unor artiști celebri, precum Barnard Buffet sau Salvador Dali. În anul 2014 artistul a pregătit o serie de picturi cu tematică religioasă sub o reprezentare modernă a subiectului, lucrări care au fost expuse în edificii celebre din Europa.

Astfel că, prima expoziție are loc la Biserica Sfânta Elisabeta de Ungaria, lucrările sale putând fi admirate începând cu 25 februarie 2014 și până în 25 martie 2015. Vernisajul expoziției a fost prezidat de Episcopul auxiliar al Parisului, Monseniorul Jerome Beau. La acest eveniment au participat diferite oficialităţi importante ca: Preşedintele Ordinului de Malta din Franţa, Contele Thierry de Beaumont-Beynac sau Ambasadorul Ungariei la Paris, Georges Karolyi.

După succesul parizian, a urmat o altă expoziție în Catedrala Notre-Dame din Antwerp, din Belgia, din 26 martie până în 29 aprilie 2015. Catalogată drept cea mai mare Catedrală din Țările de Nord, ea găzduiește opere de artă neprețuite, printre care ”Înălțarea Crucii și Coborârea de pe Cruce” a pictorului flamand Peter Paul Rubens și unde, din anul 2009, se află cele mai importante pânze ale muzeului de Arte Frumoase din Antwerp, printre pictori numărându-se Jacob Jordaens, Frans Floris sau Quinten Metsys.

Succesul este și mai răsunător nu doar pentru că românul Florin Nagy expune la doar 30 de ani alături de opere ale marilor maeștri ai istoriei picturii, ci și pentru că în cele aproximativ 7 secole ale Catedralei, artistul român este al-III-lea pictor care a expus în timpul vieți, după Quinten Metsys (1466-1530) și Peter Paul Rubens (1577-1640) fiind primul pictor contemporan.

Dar expunerile pictorului român nu s-au oprit aici. Orașul unde a fost martirizată Ioana d’Arc, Rouen, a fost gazda următoarei expozții ce a avut loc în Catedrala Notre-Dame, una din cele mai mari și mai importante din Franța, unde creația artistului a putut fi văzută în perioada 2 mai – 2 iunie 2015.

În acest moment, artistul plastic lucrează la mai multe tablouri şi este prins într-un program de pregătire a mai multor expoziții. Din păcate, invidia ,,colegială” își face simțită prezența și aici. mai ales în artă și mai ales în pictură, dar despre asta vorbim altă dată. Despre Florin și lucrările sale, succesele sale, mai exact, vorbesc o serie de oameni de cultură sau lideri de opinie din Franța și din Paris.

Comentarii

comentarii