VIDEO Policlinica fără medici de la Moldova N, investiție de mil. fără folos

În orașul Moldova Noua din județul Caras Severin, a fost reabilitată o policlinică. Că a fost renovată, este foarte bine. Operațiunea a costat aproape 3 mil de euro.
În afara clădirii ce a fost refăcută de sus și până jos, plus interioare, din aceiași bani, policlinica a fost dotată cu cele mai noi și moderne aparate din țară, cu cea mai nouă tehnică. În cabinetele nou – nouțe, albe și luminoase, se găsesc cele mai moderne truse medicale pentru consultații și intervenție sau tratament. Policlinica din Moldova Nouă dispune acum de cel mai nou computer tomograf din țară, precum și de cel mai nou bloc radiologic pentru imagistica medicală.

[youtube id=”3NWby3_Lig8″]

Toată aparatura este nouă, încă în ambalajele originale, dar din păcate, policlinica în care totul este nou- nouț, nu va funcționa – cel puțin în viitorul apropiat. Toate aparatele acestea ce pot salva viața unui om sau îi pot ușura suferința, vor rămâne în ambalaje, în stare de conservare fiindcă, din păcate, la Moldova Nouă nu există medici care sa lucreze cu aceste aparate și în aceste cabinete moderne și luminoase. Policlinica ar trebui să asigure servicii pentru aproximativ 25.000 de oameni, locuitori din Moldova Nouă și toată Clisura Dunării.

Ba mai mult, numărul medicilor din Moldova Nouă este total insuficient și în Spitalul de urgență al orașului. În tot spitalul, lucrează 5 medici ,,ai locului” . Pentru ca spitalul să poată funcționa, pentru serviciile de gardă, la Moldova Nouă vin doi medici de la Timișoara – special pentru acest serviciu. Conform legii, dacă un spital nu are asigurate două linii de gardă, el nu poate funcționa în regim de contract cu CJAS. Deci, pentru aceste gărzi, medicii fac un drum de aproape 350 de km, dus- întors.

Valoare proiectului REGIO este de 2,3 milioane de euro – adică 10,24 milioane de lei. Din această sumă, 750.000 de euro – 3,3 milioane de lei, a fost contribuția României: 1 milion de lei de la Guvern și 2,24 milioane de lei, partea Consiliului Local Moldova Nouă.

Bani mulți, bani publici pentru un scop bun, dar care din păcate au fost stricați aiurea dacă nu se rezolvă rapid problema medicilor. Situația este și mai complicată fiindcă într-o policlinică, medicii trebuie să fie de specialitate, adică medic specialist. ori acest statut se obține după un anumit timp și după o anumită practică și experiență. Deci, dins start varianta medicilor rezidenți – cade.

În această situație, singurii care pot face ceva pentru ca aceste aparate să nu se învechească nefolosite, sunt primarul și consiliul local. Primarul se arată optimist, dar până acum nu are nimic palpabil, nimic ferm. Singura variantă ar fi atragerea medicilor la Moldova Nouă. Aceasta ar însemna asigurarea unor locuințe de serviciu și acordarea unor facilități.

La această dată, pentru a putea beneficia de investigațiile unor medici specialiști sau primari, locuitorii din Moldova Nouă trebuie să se deplaseze la Reșița – reședința de județ, oraș aflat la 120 de km.
Din păcate, cel mai apropiat oraș mare în care se află o clinică universitară, este Timișoara care se află la 160 de km de Moldova Nouă. În ambele cazuri, din Moldova Nouă se iese trecând muntele Piatra Albă.

Deci, este greu de crezut că un medic tânăr va lăsa un oraș mare pentru a se izola la Moldova Nouă – asta cu toate că zona este una mirifică, cu peisaje unice în lume. Dar…..tinerii caută și altceva. În plus, un medic ,,mai copt” probabil că deja are un cabinet sau lucrează într-un spital și este mai greu ca la o anumită vârstă să o rupi cu tot și să te muți într-un oraș mic și liniștit.

Proiectul și lucrările au demarat în luna octombrie a anului 2011 și ar fi trebuit finalizate în luna actombrie a anului 2013. Din cauza problemelor financiare, lucrările sunt terminate în proporție de 95%, dar în unele cabinete se poate lucra deja. Poate că primarul Lupu și consilierii vor face vreo minune și până la inaugurare, vor apărea și medicii. Nu de alta, dar este păcat de banii investiți și mai ales, ca oamenii din Clisură să nu beneficieze de servicii medicale de calitate. Nu de alta, dar în prezent, pentru a beneficia de o simplă măsurare a tensiunii arteriale, bolnavii așteaptă și 3 ore la ușa medicului.

Comentarii

comentarii