VIDEO Poveste cu copii și adulți condamnați la singurătate și izolare în mijlocul pădurii
Doi adulţi, opt copii, trei căței și trei pisici trăiesc în mijlocul naturii, în mijlocul pădurii dintre Reşiţa şi Caransebeş. La prima vedere, acest lucru pare minunat numai că, nu este deloc aşa. Familia respectivă este nevoită să locuiască în fostul canton CFR de la halta Bănila de pe marginea căii ferate Reşiţa – Caransebeş. Nu este frumoasă deloc viața celor 10 suflete fiindcă ei sunt nevoiți să locuiască în acel canton pe care l-au reconstruit aproape. Cladirea nu mai avea geamuri, nu mai avea acoperiș și jumătate și nici pereti interiori.
Mai degrabă, viaţa lor este ca o luptă cu fel de fel de greutăţi. Mama, Florina Rogojinaru, de 36 de ani, are domiciul în comuna Ezeriş. De 20 de ani s-a stabilit în cantonul pe care l-a locuit cu intermitenţe până acum patru ani, când acesta i-a devenit „locuinţă” permanentă. A fost scoasă afară cu tot cu copii, în puterea nopții, din casa părintească de către mama ei – o bătrână alcoolică ce-i îndemna pe cei mici la furat. S-a mutat cu copiii în canton și tot atunci, s-a stabilit aici şi concubinul, Mihai Tălmăcel, de 31 de ani, originar din Botoşani. Trecerea timpului afectase grav clădirea. Cei doi au ridicat ziduri interioare din bucăţi de cărmidă lipite cu pământ, au pus uşi şi geamuri, au adus saltele, au reparat acoperişul. Totul cu materiale cărate în spate pe linia CFR de-a lungul celor 7 km care separă cantonul de Reșița.
Greutăţile nu se opresc aici. Cei opt copii au vârste cuprinse între patru şi 17 ani. Şase dintre ei ar trebui să meargă la şcoală însă nu merge niciunul din cauza lipsei mijloacelor de transport. Un tren trece spre Reşiţa la ora 4:00, altul la 8:30. Spre Caransebeş, trenurile trec la ora 13:30 şi la 15:20. Copiii nu pot merge cu trenul căci, fie trece prea devreme, fie prea târziu. De mers pe jos nu poate fi vorba, sunt 7 km dus și 7 km întors numai prin pădure și printre dealuri. În plus, sunt porțiuni de cale ferată foarte periculoasă. dacă te prinde trenul în acea porțiune, trebuie să stai perfect lipit de parapet până trece. Au și murit vreo 3 oameni pe această cale ferată. Ca să-i dea în grija statului, femeia nu vrea şi nu vor nici copiii.
Cu toate acestea, marea dorinţă a tuturor, este ca cei mici să meargă la şcoală. Cei doi îşi iubesc copiii. Se vede asta din felul cum îi îngrijesc, în casă este cald, este curat – atât cât poate să fie în aceste cazuri și copiii sunt îmbrăcați curat. În casă nu se fumează și nu se consumă alcool. Banii merg pe tratamentul micuțului și pe mâncare. Îi mai ajută și vecinii, dar cel mai apropiat vecin este la aproape 4 km, peste deal.
Problemele familiei cu opt copii nu se opresc aici. Doi dintre ei ar trebui să aibă cărţi de identitate. Dar nu au, deoarece CFR-ul a casat cantonul în care trăiesc. Ceea ce înseamnă că acesta nu mai exista. Părinţii nu pot nici să cumpere cantonul, nici să-şi facă aici domiciliul lor şi al copiilor. Tatălui îi este greu să-şi găsească de lucru. A avut un accident și a avut cutia craniană crăpată. A rămas cu sechele și trebuie să facă pauze dese în timpu ce munceste, are dureri de cap și își pierde vederea când este obosit. Aşa încât zece oameni trăiesc din venituri modeste. Copilul cel mic e încadrat în gradul I de handicap şi pentru îngrijirea lui mama câştigă 860 de lei lunar. Familia se mai ajutăm cu alocaţiile copiilor şi cu banii pe care tatăl lor îi câştigă muncind cu ziua când şi unde găseşte. Cei zece se încălzesc cu lemnele pe care CFR-ul le taie de-a lungul căii ferate Reşiţa- Caransebeş. Becul se aprinde în canton doar atunci când părinţii au bani ca să cumpere benzină spre a pune în mişcare motorul unui generator vechi si cu un consum foarte mare primit de la niște oameni de bine din sat.
De 17 ani, mama a depus la Primăria Reşiţa dosarul pentru acordarea unei locuinţe sociale. Până acum, fie i s-au oferit condiţii mai grele decât cele din canton, fie i s-a spus să aştepte. Din păcate, figurând încă, cu domiciliul în Zorlențul Mare, Primăria Reșița nu-i poate ajuta în nici un fel, iar pentru rezolvarea problemei cu actele de identitatea pentru copiii care au împlinit 14 ani, trebuie să se adreseze justiției. Dacă s-ar găsi o locuinţă şi pentru ei, zece oameni şi-ar putea găsi un domiciliu, tatălui i-ar fi mai uşor să găsească un loc de muncă, copiii ar putea merge la şcoală, iar cei doi minori de 15 şi 17 ani, şi-ar putea face cărţi de identitate. Cu toate acestea, părinții muncesc pe unde apucă. Florina merge și face curățenie prin sate, mai ales acum în preajma sărbătorilor mai găsește de lucru la spălat covoare. Mihai adună de prin tomberoane pâine pentru găini și porci, mai adună și fiare aruncate, amândoi mai merg și muncesc pe câmp cu ziua – plata fiind în mâncare: slanină, cartofi, branză, ceapa, făină și ce mai primesc de la oameni. Mai cumpără făină și drojdie și Florina face pâine acasă. La magazin, o franzelă costă 1,50 lei și o mănâncă 3 copii la o masă, dar așa, cu făină și drojdie, iese mult mai bine. Pâinea pentru două zile, pentru toți cei 10 membrii ai familiei, o ajunge la maxim 5 lei. Se descurcă binișor la capitolul ăsta, o mai ajută și băieții la frănântat. Copiii au mâncare, au căldură, au dragoste părintească, dar acolo în mijlocul naturii, ei sunt condamnați de fapt la singurătate. Băiatul cel mare ar vrea să se facă electronist, se pricepe și mai repară câte ceva din aparatele vecinilor care au privilegiul de a avea curent electric. Ei, îl au doar cu porția, atunci când sunt bani de benzină.
Dacă cineva dorește să ajute această familie, o poate face doar dacă merge până la cantonul Bănila cu mașina de teren, sau donându-le orice sumă în contul RO61RZBR0000060011475947 RAIFFEISENBANK RESITA, TITULAR FLORINA MARIOARA ROGOJINARU, COD (BiC )Swift rzbrrobu. AR MAI FI O A TREIA VARIANTA; VOM PUBLICA NUMARUL DE TELEFON AL FLORINEI SI CINE DORESTE, POATE LUA LEGATURA CU EA.
Asa cum va promiteam, aici aveti numarul de telefon al Florentinei Rogojinaru, mama copiilor: 0737 846 595.
Materialul s-a născut în urma demersurilor făcute de colegii de la caon.ro, cei care au descoperit cazul și de la care am și preluat o parte din informatii.