VIDEO Primăvara a venit și pentru bătrânii de la Azilul din Anina, lacrimi de bucurie că nu au fost uitaţi

Azil 1 Martie (6)Dacă ziua de 1 Marie este prilej de bucurie pentru mai toată lumea fiindcă vine primăvara şi asta schimbă mai întotdeauna câte ceva în viaţa noastră, mai sunt oameni pentru care această zi este la fel de banală şi cenuşie ca şi celelalte care au trecut şi au format un şir de ani lungi şi nu totdeauna aşa de frumoşi.
Este vorba despre bătrânii din centrele de asistenţă sau azilurile de bătrâni, cum le spunem cu toţii. Pentru aceştia, zilele sunt monotone, sunt gri şi pline de suferinţele unor boli sau ale bătrâneţii. Este bine la azil, nimeni nu se plânge, este bine pentru cei care nu mai au pe nimeni.

Au căldură, au mâncare, au un pat curat şi cu cine schimba o vorbă. De cele mai multe ori au parte şi de puţină apreciere şi chiar dragoste din partea personalului, fiindcă fără dragoste nu poţi face nimic. Ori cât ar fi de bine la azil, totuşi, nu este ca acasă, printre cei pe care i-ai crescut, celor cărora poate le-au dat viaţă. Ei nu mai aşteaptă nimic, sau mai bine spus, aşteaptă Marea Eliberare de Griji, sorocul pornirii pe drumul cel fără de întoarcere când toate se vor şterge şi nu va mai fi nici suferinţă şi nici durere. Sunt împăcaţi cu asta, o aşteaptă ca pe ceva firesc, nu ca ceilalţi, cu teamă.
Şi totuşi, printre noi, mai sunt semeni ai noştri care nu vor să lase ca lucrurile mărunte, dar cu simbol, să treacă neobservate pe lângă nimeni. Prin ceea ce fac, prin ceea ce gândesc, dovedesc că se poate şi altfel. Şi pentru asta trebuie un plan şi acţiune.
Aşa s-a întâmplat şi de 1 Martie când, o mână de OAMENI adevăraţi, au cumpărat ghiocei şi mărţişoare şi au poposit la poarta azilului din Anina. O mână de oameni care probabil că nu vroiau să li se ştie numele, dar ca jurnalist am considerat că este corect aşa. Sunt oamni care se implică, oameni care au făcut un gest mărunt, dar care nici nu vă puteţi închipui câtă bucurie a putut aduce.
Este vorba de Lili Gherle ămpreună cu fiica ei Mălina alături de doamna profesoară Mirela Benga precum şi doamna Laura Munteanu- preşedinta Asociaţiei ,,Lauras” au intrat din salon în salon şi au împărţit ghiocei şi mărţişoare. Lor li s-a alăturat şi Lavinius Roşian- managerul Centrului de bătrâni – în calitate de gazdă şi ghid. ,,Am vrut şi zic eu că am reuşit să aducem un strop de bucurie bătrânilor din Camin. Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai când vezi bucurie pe chipurile boţite de vreme” spune Lili Gherle.
Că au fost deosebit de încântaţi şi bucuroşi de gestul vizitatorilor, au spusă lacrimile scurse prin şanţul ridurilor şi împletite în bărbie cu sentimentul că cineva se gândeşte şi la ei.
Acelaşi comitet de iniţiativă organizat pe moment, a decis ca de 8 Martie, de Ziua Mamei şi a Femeii, să organizeze în Centru un mic spectacol folcloric.

Comentarii

comentarii