VIDEO Problema gunoiului în Caraș Severin, spre rezolvare

După ce, a fost sistată depozitarea deşeurilor la ultimele două haldine rămase deschise în judeţul Caraş-Severin, cele de la Moldova Nouă şi Oraviţa, autorităţile au apelat la o soluţie de compromis, menită să rezolve, temporar, problema depozitării gunoaielor. Pe locaţia fostului depozit, neconform, din Reşiţa, din Dealul Lupacului, a fost pusă în funcţiune o instalaţie de comparcate, balotare şi depozitare temporară a deşeurilor, iar intreaga activitate a fost preluată de ECOSAL Caraş-Severin.
Din cei 18 operatori zonali, care funcţionează pe raza judeţului Caraş-Severin, 12 au început să aducă deşeurile menajere la staţia de sortare, unde se lucrează în două schimburi, de la ora 7:00 la 15:00 şi 15:00 – 23:00. Această soluţie ar putea duce, însă, la o majorare a tarifelor de salubritate, în special în localităţile aflate la distanţă mare de Reşiţa. Tiberiu Pădurean, administratorul ECOSAL Caraş-Severin, spune că toate costurile au fost minimizate, excluzând transportul, care îl priveşte pe fiecare operator în parte. Din această cauză, tariful la gunoi ar putea creşte pentru localităţile aflate la distanţe mari de Reşiţa. Tariful pentru această activitate de compactare, balotare şi depozitare este însă la sub jumătate de preţ, faţă de depozitarea într-o groapă ecologică, conformă.
Baloţii se depozitează timp de un an, cu posibilitatea de prelungire a încă 12 luni şi vor ajunge în viitoarea groapă ecologică, conformă.
Capacitatea instalaţiei este de 17 tone pe oră, însă, consumul energetic este destul de mare în aceste condiţii, peste 85 KW, iar din acest motiv, trebuie creat un stoc de 400 – 500 tone, permanent, astfel ca instalaţia să funcţioneze continuu.
În același timp, primarul Reșițai, Mihai Stpanescu, printr-o adresă oficială, a cerut operatorului de deșeuri lămuriri privin prețul pe care reșițenii îl vor plăti pentru gunoiul menajer.

Comentarii

comentarii