VIDEO Proiectul „Mărţişor peste Banat” a ajuns şi în Caraş-Severin

Proiectul „Mărţişor peste Banat” a ajuns şi în Caraş-Severin, mai precis pe Valea Almăjului. Copiii din Bania au preluat ștafeta de la colegii lor din Timiş pentru a face cel mai lung şnur de mărţişor din lume şi a ajunge în Cartea Recordurilor.

Proiectul „Mărţişor peste Banat” a fost inițiat de meşterii populari Rodica Vlădoianu, Adriana Bejan şi Rodica Belea de la Cercul „Mâini îndemânatice”, sub coordonarea etnologului Maria Mândroane, şi îşi propune doborârea recordului mondial de fir croșetat făcut pe fus, iar organizatorii şi-au propus ca firul de mărțișor să fie unul lung de 100 km. Proiectul a ajuns şi în Valea Almăjului unde elevi şi profesori din Bănia, Lăpuşnicu Mare, Dalboşeţ, Prigor şi Bozovici au răspuns provocării.

Acțiunea se desfășoară sub forma unor ateliere de lucru cu elevi, profesori părinţi şi bunici care redescoperă activitățile şi modul tradițional de lucru al străbunicilor noştri.
Atelierele de lucru se vor organiza şi la Bocşa, Reşiţa şi pe Clisura Dunării. De asemenea specialiştii de la Muzeul Satului din Bucureşti doresc introducă mărţişorul în patrimoniul imaterial UNESCO

Comentarii

comentarii