VIDEO Protest timid cu sula fricii în coaste la Agenția pentru Protecția Mediului

Angajații din subordinea Ministerului Mediului au protestat astăzi la nivel național față de nivelul scăzut de salarizare. Protestul a fost unul spontan, și nu a durat mai mult de câteva minute. În Caraș-Severin, atât angajații Agenției pentru Protecția Mediului cât și cei de la Garda Națională de Mediu s-au alăturat colegilor din întreaga țară, însă la sosirea echipei de filmare la sediul Agenției de Mediu, când au avut ocazia să-și spună public nemulțumirile, protestatarii s-au ferit de camera de filmat.
Cu excepția consilierului Roland Șoavă, niciun angajat din Agența Județeană pentru Protecția Mediului Caraș Severin nu părea supărat pe conducătorii de la București, care nu le-au mai mărit salariile din 2009. Singura explicație ar putea fi teama de penalizare, întocmai ca pe timpul comunismului, când nu aveai curajul să spui lucrurilor pe nume. Astfel angajații din Caraș au preferat să se ascundă în spatele răspunderii colective, în loc să-și susțină punctul de vedere, pentru a se face auziți.

Potrivit lui Roland Șoavă, singurul care a avut curajul să vorbească în numele colegilor, majoritatea angajaților APM au salariul minim pe economie, la care se adaugă, după caz, sporul de vechime, chiar dacă 90 la sută dintre aceștia au studii superioare. ”Guvernanții, în ultimul timp, au uitat de instituțiile de mediu. Salariile noastre n-au mai fost mărite din 2009. Celelalte ministere și-au rezolvat, care cum a putut, problema salarizării, iar noi am rămas ultimul minister din acest punct de vedere. Nu vom mai accepta acest lucru, și suntem pregătiți de o grevă generală dacă nu ne bagă nimeni în seamă. Importanța agenției noastre este mare. Aici, tot ce înseamnă fonduri europene este avizat de noi. Monitorizăm tot ce înseamnă mediu în România. Nu vrem să facem amenințări, și nu ne dorim să întârziem fondurile europene, dar ne știm importanța și vom lupta pentru viitorul nostru” a mai spus Șoavă.
apm4
APM Caraș-Severin se numără printre cele mai mici agenții, ca număr de salariați, din țară. 32 de angajați fac față cu greu unui volum mare de muncă, și preiau responsabilitățile altor posturi, care au rămas libere. În ultimul an s-au scos mai multe posturi la concurs, însă din cauza salariilor prea mici, nu a venit nimeni să le ocupe.

Comentarii

comentarii