VIDEO Proteste împotriva exploatării gazelor de șist

protesteJoi au avut loc proteste în peste 20 de orașe din țară. Manifestațiile sunt împotriva explorării și exploatării gazelor de șist prin facturare hidraulică.

„Gazele de șist sunt noua atracție a «investitorilor strategici». De ce? Pentru că au fost alungați din aproape toate țările europene, chiar și din SUA sau Bulgaria, dar în România se conteaza pe corupția politicienilor, manipulare și neimplicarea oamenilor. Gazele de șist nu ne dau independența, ci ne aduc otrăvirea apei, cutremure de suprafața, deșertificare și subdezvoltare.
Independența energetică e un mit și locurile de muncă sunt o iluzie pe care cei care «conduc și au condus» această țară ni le înșiră pe tapet pentru a ne convinge că nu vor să distrugă prin otrăvire Romania”, se arată pe site-ul stopfracturare.ro, care a anunțat protestul și unde se găsește o hartă cu locurile unde sunt manifestațiile.
Au avut loc proteste în București, Alba Iulia, Arad, Sibiu, Brașov, Târgu Neamț, Mangalia, 2 Mai, Călărași, Slatina, Galați, Timișoara, Buzias, Oradea, Iași, Buzău, Costinești, Cluj, Vaslui, Reghin, Suceava, Codlea.

Gazele de șist se extrag prin fracturare hidraulică. Se sapă mai întâi un foraj vertical, care apoi se continuă orizontal, la adâncimi de 3-4 km. Aproximativ 60 de milioane de litri de apă sunt injectaţi la fiecare lovitură în sol, apă amestecată cu substanţe chimice, despre care asociațiile de protecția mediului spun că sunt „foarte toxice şi cancerigene”.
De asemenea, militanții pentru protecția mediului mai spun și că „în caz de accidente sau utilizare necorespunzătoare a echipamentelor şi utilajelor, aceste fluide pot contamina apele din subteran şi cele de suprafaţă, pot crea soluri toxice şi radioactive. Lucrările poluează aerul, provoacă cutremure şi alunecări de teren, cancer şi boli incurabile pentru oameni, distrugere flora şi fauna, distruge infrastructura și poluează fonic.”
„Cerem interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice și realizarea studiului de impact și asupra mediului. În fiecare oraș se vor depune petiții la prefecturi, ca procedură prealabilă pentru anularea hotărârilor de Guvern”, informeaza protestatarii.
Printre organizatorii protestelor se numără ONG-uri din Coaliția pentru Mediu, Asociația „România Fără Ei” și Asociația „România Vie”.

Ce spune Guvernul despre gazele de șist

La începutul lunii februarie, reprezentanții Chevron România au arătat în cadrul unei dezbateri că țara noastră ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic dacă gigantul petrolier va găsi suficiente resurse de gaze în cele două zone din ţară unde şi-au planificat să facă foraje, adică în judeţele Constanţa şi Vaslui.
Premierul Victor Ponta a declarat în urmă cu o săptămână că se pronunță pentru exploatarea gazelor de șist și a spus că eventualele exploatări ar putea sa înceapă abia peste cinci ani cu respectarea tuturor standardelor de mediu.
„Ideea e urmatoarea: în acest moment pentru România și pentru toată Europa problema prețului la gaze este fundamentală. În primul rând pentru populație – prețul; dar mai ales, pentru industrie, care devine necompetitivă.
Victor Ponta a mai justificat această opțiune justificând că România ar putea să nu mai importe gaze la prețuri mari din Rusia.
Deocamdată nu s-au anunțat dezbateri între autorități, companiile interesate să extragă gaze de șist în România și organizațiile care luptă pentru protecția mediului.
sursa: ro.stiri

Comentarii

comentarii