VIDEO Repartizarea bugetelor pe localităţi este un exemplu de proastă guvernare

Potrivit noii legi a bugetului, Consiliile Judeţene nu mai au dreptul să repartizeze fonduri localităţilor. Repartizarea bugetelor pe localităţi este un exemplu de proastă guvernare, apreciază Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

[youtube id=” H-8aGC7kKks”]

Despre noua lege a bugetului si despre modul în care vor alocate de-acum fonduri în teritoriu s-a vorbit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin la sediul Palatului Administrativ din Reşiţa. Cea mai importantă prevedere a legii este aceea referitoare la repatizarea fondurilor. Prin legea bugetului, Consiliile Judeţene nu mai au dreptul să aloce sume localităţilor, banii urmând să fie repartizaţi direct de Executivul României. Pentru că sunt foarte tehnice, noile prevederi legislative pot crea confuzii, spune Frunzăverde.

Preşedintele Consiliului Judeţean a făcut precizări privind bugetul total al Caraş-Severinului, buget care va fi adoptat în data de 11 februarie. Acesta este de circa 190 de milioane de euro, din care 30 de milioane vin de la Guvern, iar aproximativ 160 de milioane reprezintă fonduri europene pentru proiectele care se vor derula doar în acest an.

Noua lege e dată la limita legii finanţelor publice locale şi este oarecum o lege descentralizatoare. Este o încercare curajoasă, dar legea e greoaie, şi rămâne de văzut cât de corecte sunt criteriile avute în vedere pentru alocarea de fonduri, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Legea e relativ bună pentru judeţele care derulează importante fonduri europene, dar ar putea crea dificultăţi judeţelor care nu derulează proiecte cu susţinere europeană. În următoarele şase luni se va vedea cum funcţionează noul sistem, a mai afirmat Sorin Frunzăverde.

Comentarii

comentarii