VIDEO Reșița plină de mâl, eforturi susținute din partea autorităților

Apa trece – dar problemele mari abia acum apar La Reșița; tone de mâl și noroi au acoperit orașul. Municipalitatea rețițeană este în stare de alertă. După potopul de vineri, încă de atunci seara, toată lumea a trecut la îndepărtarea urmărilor inundației. Apa a adus tone de mâl și noroi care au rămas în Centrul Civic, pe bulevarde și străzi, în piețe și pe trotuare. Cea mai mare viitură din ultimii 50 ani, a lăsat în urmă imagini apocaliptice pe străzile Reșiței, iar autoritățile locale, cu toate că lucrează fără pauză, fac față cu dificultate tonelor de nămol și gunoaie.
Pentru degajarea zonelor de aluviuni, echipele Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Supercom și AquaCaraş au intervenit cu utilajele din dotare, dar din cauza tonelor de mâl și gunoaie – și mai ales că orașul a fost inundat pe cel puțin 5 km pătrați, angajații nu au reușit nici acum să curețe străzile, aceasta în pofida faptului că de vineri se lucrează non stop la îndepărtarea mâlului. Cu toate acestea, aproape nimeni – cu excepția câtorva locuitori de pe strada Butovăț – nu a ieți să ajute la curățenie.

[youtube id=”AEScH9l_KW0″]

Angajații Primăriei au intervenit cu utilejele din dotare, dar locuitorilor li se pare că se mișcă prea încet și că sunt prea puțini angajați. Asta în condiția în care de exemplu două utilaje nici nu ar încăpea pe strada respectivă. Între timp, autovehiculele care circulă pe principalele artere din oraș, ridică nori grei de praf, care creează dificultăți atât în trafic cât și pentru reșițeni.
Potrivit specialiștilor de la Primăria Reșița, cauza principală a producerii acestei viituri este construirea de podeţe subdimensionate pe Valea Butovăţ, în cursul deceniilor trecute, şi amplasarea de conducte de trecere care au obturat albia pârâului Butovăţ, apele fiind revărsate pe toate străzile din aval. Un alt ,,atac” a venit de pe pârâul de pe strada Lupacului. Acesta a colectat apele de pe Dealul Ciorii și le-a aruncat peste oraș afectând străzile din zona spitalului vechi precum și Piața Traian Vuia. Nimeni nu-și amintește să se fi mai întâmplat așa ceva vreo dată la Reșița.
În perioada următoare vor fi efectuate şi acţiuni de dezinfecţie în zona centrală, iar o Comisie din cadrul administraţiei publice locale, va evalua pagubele produse. Totodată, vor fi întreprinse demersuri la Instituţia Prefectului-judeţul Caraş-Severin şi la Guvernul României pentru promovarea şi susţinerea unor lucrări de intervenţii şi de investiţii în caz de inundaţii, având în vedere că Municipiul Reşiţa a întocmit un studiu de fezabilitate care vizează lucrări de amenajare de torente pentru regularizarea a 11 pâraie, inclusiv pârâul Butovăţ.
Pe această stradă, apa a transformat cu totul albia pârâului. Dacă până vineri, Butovățul putea fi sărit cu ușurință de un om, acum, apa a săpat un ogaș de peste trei metri adâncime și cu o lățime și de 10 metri în unele porțiuni. Locul a devenit atât de periculos încât medicul de la salvare ce a venit să acorde ajutor unei bolnave, a căzut în râpă de la aproape trei metri înălțime. În final, medicul Mircea Cotârlă de la Ambulanță, a avut el nevoie de ajutor medical.

Comentarii

comentarii