VIDEO Reșițenii nu vor mall în zona Triaj Terenul respectiv nu are statut de parc

Participare record la dezbaterea publică organizată de primăria Reşiţa pentru a-i consulta pe reşiţeni cu privire la solicitarea adresată de către o societate comercială, în vederea construirii unui supermarket pe spaţiul verde din zona Triaj, lângă benzinăria recent construită în apropierea Muzeului Locomotivelor cu Abur.

Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, este încântat și bucuros în primul rând de faptul că în reșițeni s-a trezit spiritul civic: „Simt bucurie pentru faptul că reșițenii există, că Reșița e vie și pulsează. Mă bucur mult că sala a fost plină și le mulțumesc reșițenilor. Mă așteptam să fie două tabere, una care să militeze pentru spațiile verzi și o tabără care să-și dorească mall, dezvoltare, magazine. Din fericire – pentru că eu eram de partea celor cu spațiul verde – a fost doar o tabără. Mă voi ocupa ca reșițenii să aibă și mall, dar nu pe un spațiu verde, ci pe siturile astea industriale care se întind pe hectare în oraș. Firma ar accepta la schimb alt teren pentru respectiva investiție și există și disponibilitatea de a vinde terenul pe care dorea să construiască”,

Edilul spune că administrația trebuie să se concentreze pe atragerea de investiții și pe înființarea mai multor locuri de muncă, însă nu dorește o dezvoltare haotică, betoane peste spațiile verzi și distrugerea zonelor valoroase ale orașului.

Cel mai afectat de această problemă, investitorul Iosif Ingriş, spune că: ”Mie mi s-au spus doar două posibile opțiuni, dar dacă ele rămân neconcretizate, sunt doar propagandă. Dacă voi primi o ofertă serioasă, o voi lua în calcul. Înainte de a face noi demersurile, până să ajungem în această etapă, au mai trecut și alte etape, unde cetățenii au fost consultați, PUZ-ul a fost aprobat, noi am făcut niște studii de fezabilitate. Acum suntem în situația de a ne găsi alt teren. Și acela trebuie studiat, avizat, investitorii și băncile vor trebui să fie de acord cu acest lucru. Din punctul meu de vedere, mediul de afaceri și investitorii sunt cei care pot stabili unde își fac investițiile, iar domnul primar poate să ne ajute în acest sens, nu să ne impună. În mod normal, legea este de partea noastră, avem PUZ-ul aprobat. Acum, așteptăm din partea primăriei un certificat de urbanism, care ne-a fost refuzat, zicem noi, în mod abuziv. Primăria nu ne poate refuza emiterea unui certificat de urbanism. Prin urmare, vom recurge la justiție, dacă va fi cazul. Dacă, totuși, primăria ne face o oferă rezonabilă, noi suntem deschiși”.

La rândul ei, arhitect Ioana Mihăiescu, a subliniat faptul că acel spațiu nu avea statut de spațiu verde. Arhitect Ioana Mihaescu spune că din punct de vedere legal, totul este cam târziu fiindcă pe reșițeni nu i-a interesat aceasta problemă atunci când trebuia: ”În planul urbanistic general nu figurează ca atare, ci ca teren pentru construcții. Știu istoria documentației de la apariția ei în comisia de urbanism. A fost respins de mai multe ori. A fost făcut un PUZ întocmit de specialiști exact cum cere legea. Toți cei din comisie, emoțional, nu am dorit această investiție. Dar nu emoțional respingi o documentație, ci doar tehnic. Până la urmă, omul a obținut toate avizele posibile și imposibile, a ajuns și la Ministerul Culturii. Această ședință mi se pare tardivă, a fost momentul istoric pentru consultarea publică și nu a venit nimeni”.

Comentarii

comentarii